Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Christina Nordensten är Vaka-samordnare vid Livsmedelsverket. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Vakas frågor hetare än någonsin

Cirkulation 4/22

Christina Nordensten har, sedan starten 2004, haft ansvaret för Livsmedelsverkets Vaka-grupp. Verksamheten har utvecklats ordentligt under åren.

Text/Erik Winnfors Wannberg

När Christina Nordensten nu förbereder sig för att lämna över ansvaret för Vaka, i samband med att hon går i pension under 2023, är det en verksamhet med en god grundtrygghet och ständig utveckling. Beredskapsfrågor är hetare än någonsin.

– Vi behöver ständigt påminna om vad Vaka-gruppen är och att man har möjligheten att kontakta oss. Har man en kris så är det viktigt att ringa, sedan bedömer vi hur det ska hanteras och om vi kan och bör hjälpa till. Andreas Hagelin som redan arbetar med beredskapsfrågor hos oss, kommer att ta över ansvaret för Vaka. Han går redan dubbelt med mig.

– Vakas huvuduppgift är att ge stöd under akuta lägen inom kommunal dricksvattenförsörjning och larmas via 020-30 20 30. Idag finns 25 experter knutna till Vaka, som har sin ordinarie anställning inom kommunal förvaltning, bolag eller förbund.

Hur har Vaka fungerat genom åren?

– När vi började 2004 så trodde vi, att vi enbart skulle stödja vattenproducenter och bara en aktör per larm. Idag ger vi ofta stöd inte bara till dricksvavtenproducenten, utan även till miljökontor, kommunledning och informationssidan samtidigt vid samma larm. Det fungerar bra då vi har många olika kompetenser representerade i Vaka.

Hur fungerar Vaka idag?

– Gruppen består av många funktioner. Från vattenproduktion, mikrobiologi och vattenkemi till inspektörer, räddningstjänst, geohydrologer, informationskunskap och krisledning.

– Man ska inte tveka att ringa en kollega i Vaka. Att ringa tidigt är bättre än att vänta tills man är på väg in i väggen. Vår expert kan inledningsvis ge råd och sedan kan de återkomma om det behövs mer stöd.

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

– Vi har också haft komplexa larm där vi fått vara vattenproducenters stöd i dialogen med andra aktörer, såväl privata som andra myndigheter. En liten kommun med få resurser kan behöva stöd i mindre kriser, jämfört med hur en kris upplevs i en storstad.

Hur kända är Vaka av de som bör använda er?

– Vaka är olika känt över tid. Jag antar att det beror på generationsväxlingar. Vi behöver ständigt påminna om vår existens.

Hur fungerar gruppen?

– Det är roligt att vara med i Vaka. Vi har det ovanliga problemet att det är svårt att lämna Vaka, även för de som fått ändrade arbetsförhållanden så att de inte längre kan vara med. Det är en trygg grupp där det finns stor respekt för allas kompetens och personlighet, detta trots att två-tredjedelar av gruppen bytts ut under de senaste åren. När vi åker ut på allvarliga händelser måste vi vara trygga med varandra och kunna fungera smidigt i varje arbetssituation.

Hur utvecklas Vaka idag med ett nytt fokus på civil beredskap?

– Vi är idag spridda över landet. Vi behöver kunna komplettera gruppen snabbt för att täcka behov bättre geografiskt. Därför kommer vi att söka pengar för att finansiera en komplettering av gruppen. Vi bygger nu Vakas vänner, bestående av de vi intervjuat för framtiden, som tagit paus, eller gått i pension, och hoppas vi får medel för att kompetensutveckla och bygga relationer även med denna grupp.

– Just nu ser vi också att vi behöver en kommunal inspektör och en brandingenjör inom några år. Vi tar tacksamt emot tips på pragmatiska personer som förstår att Vaka är något annat än att vara räddningsledare eller göra en inspektion.

– Jag tror inte att det kommer att märkas när jag går i pension nästa sommar. Jag kommer självklart att erbjuda mig att ingå i Vakas vänner. Även pensionärer kan vara viktiga vid kris.

Annons Wateraid