Vega upptäcker Vatten och Avlopp, är den första boken i en ny bokserie om samhällsbyggande från förlaget Rabén & Sjögren. Bakom boken finns VA-ingenjören Ellen Hall.
Ellen Hall jobbar till vardags på Norconsult i Växjö. Som VA-ingenjör och småbarnsförälder tycker hon att boken fyller ett tomrum.
Varför behövs en barnbok om VA?
– Jag har länge känt att det kanske inte är helt solklart vad en VA-ingenjör jobbar med och i branschen är det mycket att göra men svårt att hitta folk med rätt kompetens. Ett syfte med boken är att hjälpa barnen att hitta till det här jobbet. Det finns ingen sån här bok tidigare. Jag är själv trebarnsmamma och är då och då på biblioteket. Där finns många tekniska böcker om fordon men inget om samhällsbyggnadsteknik.
Vem tänker du är målgruppen för boken?
– Barn från 3 – 6 år och uppåt men också föräldrarna. Man läser ju tillsammans. Föräldrarna kan också lära sig och få idéer.
Hur kommer Vega upptäcker Vatten och Avlopp att marknadsföras?
– Bland annat genom sociala medier, tidningar och tidskrifter men också till företag i branschen. Är man som företag intresserad av att köpa in böcker som till exempel kan skänkas till skolor och förskolor och liknande, så får man gärna höra av sig till förlaget. Det finns ett stort intresse från branschen som helhet kring boken, men då kommer den kanske i första hand till barn som har ingenjörer som föräldrar. Vi behöver nå flera barn och föräldrar, oavsett bakgrund. Det är många som vill ha ett jobb och då måste man kanske hjälpa dem litet att hitta dit.
Vilken är din egen bakgrund?
– Jag är civilingenjör i ekosystemteknik. Jag gick i Lund med inriktning mot vattenresurshantering. Jag tog examen 2015 har sedan dess har jag varit trainee på Purac och VA-ingenjör på Tyréns. Nu är jag på Norconsult. Idag har jag väldigt blandade arbetsuppgifter där jag projekterar, tar fram ritningar och gör förfrågningsunderlag. Det är allt från exploateringsområden till överföringsledningar. Växjö, där jag, är en liten stad och här vimlar det inte direkt av folk som kan de här frågorna.
Hur upplever du branschens åldersstruktur?
– På mitt jobb är vi ganska unga. I stort har jag inte så mycket koll. Det kan nog vara lite olika i olika områden. I alla år som jag har jobbat har det pratats om att det finns för lite folk.
Hur ska du få ut boken via företag?
– De får höra av sig till förlaget. Det här är något jag gör på den lilla lilla fritiden jag har. Jag är så glad för att förlaget uppmärksammar detta och jag får en del hjälp därifrån.
Berätta om boken.
– Boken handlar om Vega som undrar vart kisset och bajset tar vägen när man spolar. För att ta reda på det följer Vega med moster Malin till jobbet. Hon är VA-ingenjör och visar gärna hur det funkar med vatten och avlopp. Nästa bok i bokserien blir om avfall. Sedan kommer jag att fortsätta med andra områden inom samhällsbyggnad, där Vega får följa med andra på jobbet. Just det här att följa med på jobbet är bra, man kommer nära. Jag är jätteimponerad av Emily Ryan som gjort illustrationerna. Det är viktigt att skildra hur det ser ut i verkligheten på riktigt. Hur det går till att projektera och ser ut på byggarbetsplatser. Det har hon verkligen lyckats måla upp. Syftet med boken är dels att fler ska vilja bli ingenjörer och dels att visa att vattnet inte kommer fram av sig självt.
Om du riktar dig till barnen; vad är det roligaste med att vara VA-ingenjör?
– Att man jobbar tillsammans och löser en jätteviktig uppgift, att någon ska ha vatten eller bli av med sitt kiss och bajs. Det är jätteroligt på jobbet. När man projekterar är det så mycket att ta hänsyn till, det är ett sånt pussel. När man löser det känns det jättegott. Tyvärr gräver man ofta ner mina grejer så det går inte att gå och titta på dem men det är verkligen ett viktigt arbete att vara stolt över.