Kommuner som satsar på att investera i läkemedelsrening vid reningsverk kommer att kunna få statligt stöd. Dessutom kommer ett kunskapscentrum att bildas. Det tillkännagav miljöminister Karolina Skog vid sitt besök i Linköping 4 september.
Regeringens satsning för mindre läkemedel i miljön, börjar att ta form. När miljöminister Karolina Skog invigde landets första permanenta fullskaliga läkemedelsrening vid ett kommunalt reningsverk i Linköping den 4 september, passade hon på att berätta mer om hur pengarna ska användas.
– Tekniska verkens anläggning är en förebild som vi hoppas att flera kommuner ska inspireras av och ta efter. I nästa års budget finns ett stöd som gör det möjligt för andra kommuner att få delfinansiering till att investera i läkemedelsrening. Dessutom kommer ett helt nytt nationellt kunskapscentrum att starta upp nästa år, som ligger under Läkemedelsverket, där kunskaper om hur läkemedel påverkar miljön, och metoder för att minska utsläppen av läkemedel ska samlas. Där hoppas jag att Tekniska verken är med och bidrar med sina erfarenheter, sa Karolina Skog i sitt invigningstal.
Miljöministern ser Tekniska Verkens arbete på Nykvarnsverket som ett pionjärarbete.
– Tekniska verken, som investerat i och drivit fram den här anläggningen, är miljöpionjärer i Sverige. Jag är djupt imponerad och är säker på att både nationella och internationella delegationer kommer att stå på kö för att få se hur läkemedelsreningen fungerar här i Linköping, sa Karolina Skog.
I höstbudgeten har regeringen avsatt medel under tre år för att arbeta med frågan. 2018 budgeteras 50 miljoner kronor, 55 miljoner kronor för 2019 och 2020 är 75 miljoner kronor budgeterat under rubriken Mindre läkemedel i miljön. (EW)
Läs mer: