Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: William Murphy

Protester mot VA-taxor fortsätter på Irland

VA-aktuellt

23 personer har arresterats för att ha deltagit i demonstrationer mot vattentaxorna som pågått på Irland sedan hösten 2014. Nu på lördag kommer en ny stor protest anordnas i Dublin mot de pågående arresteringarna, som av taxe-motståndarna beskrivs som politiska arresteringar.

Att ta betalt för kommunalt vatten via VA-taxor väcker starka känslor på Irland. Under hösten och vintern har massdemonstrationer hållits över hela landet för att protestera mot nya regler för hur vatten ska betalas. Demonstrationerna kommer att fortsätta och samordnas av initiativet Right2Water.

Aktivister hävdar nu att deltagare på demonstrationer mot VA-taxorna har blivit arresterade och utfrågade om påstådda brott inklusive misshandel samt har omhändertagits på falska grunder efter en demonstration i Jobstown, en förort till Tallaght, i november.

Arresteringarna har skett under de senaste veckorna efter att polisen utrett en händelse under protesterna då Irlands vice premiärminister Joan Burton (Labour) blev omringad av demonstranter och blev instängd i sin bil under flera timmar. Tidigare hade hon också blivit träffad av en kastad vattenballong när hon deltog i ett helt annat arrangemang i stadsdelen. Demonstranterna skanderade slagorden ”No Way – We won´t pay”. I media har demonstrationen beskrivits som fredlig.

Inga av arresteringarna har hittills lett till några åtal. Hundratals personer har protesterat mot arresteringarna, bland annat utanför Justitiedepartementet och i helgen planeras en stor samordnad demonstration mot det som kallas politiska arresteringar.

Regeringen förnekar att det funnits några politiska instruktioner i polisutredningen.

Irlands VA-förvaltning genomgår just nu stora förändringar. Ett gemensamt nationellt VA-boiag, Irish Water, bildades 2013 och nu pågår arbetet med att införa en allmän VA-taxa i landet där VA-tjänsterna tidigare varit fria.

Sommaren 2014 presenterades nivåerna på VA-taxan och i månadsskiftet september/oktober kom en mer detaljerad plan för myndigheterna som bland annat beskriver hur de cirka 20 procent av hushållen som inte har vattenmätare än, ska betala en beräknad avgift baserad på hushållsstorleken. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid