Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Pajala-branden drabbar vattenförsörjningen

VA-aktuellt

Gårdagskvällens och nattens brand i ett industriområde i Pajala får även konsekvenser för vattenförsörjningen. Enligt Sveriges Radio P4 Norrbotten uppmanas invånarna att vara sparsamma med vattnet tills vidare.

Släckningsarbetet vid den stora branden har varit omfattande under onsdagskvällen och natten mot torsdagen. Tre brandkårer varav en från Finland bekämpade branden. Nu på morgonen uppmanas centralt boende i Pajala att vara sparsamma med vattenkonsumtionen eftersom kapaciteten i vattendistributionen är ordentligt ansträngd efter släckningen. Även eftersläckningsarbetet kommer att kräva stora vattenmängder.

Först vid halv tre tiden i natt uppgavs branden vara under kontroll.

Det fasta bredbandet (stadsnätet) i Pajala är utslaget då en av huvudnoderna till fibernätet fanns i en av de brandhärjade byggnaderna. Även bredbandet i Jokkmokk och Gällivare ska enligt lokala medier ha drabbats av driftstörningar.

Centrala Pajala försörjs av ett mindre grundvattenverk. Normalt används tre borrade brunnar men ytterligare tre finns tillgängliga vid speciella situationer, de används normalt inte på grund av höga järnhalter. Råvattenintagen har dock en begränsad kapacitet. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid