Annons Kamstrup 2024

Nu ställer Falun om helt till grundvatten

VA-aktuellt

I nästa vecka kommer hela Falun att få dricksvatten från den nya vattentäkten i Lennheden. Då släpps vattnet på till de sista återstående områdena.

I våras släpptes det nya dricksvattnet på till Galgberget, Krondiket, Pilbo och Samuelsdal i Falun. Då kopplades ledningen mellan Borlänge och Falun in med vatten direkt från källan, grundvatten från Badelundaåsen. Nästa vecka är det dags för övriga Falun samt Sundborn, Danholn, Toftbyn och Karlsbyheden att successivt få det nya dricksvattnet från Lennheden.

Vattenverket i Lennheden levererar nu dricksvatten till hela Falun och hela Borlänge. Verket försörjer cirka 160 000 människor med dricksvatten. För Faluns del betyder det också att man gått från ytvatten- till grundvattenförsörjning.

– Den största anledningen är att trygga vattenförsörjningen för framtiden. Det nya dricksvattnet kommer från en grundvattentäkt istället för en ytvattentäkt vilket är mycket tryggare för bland annat yttre påverkan. Det gör också att vi inte behöver använda några kemikalier för att rena vattnet. I Lennheden luftas istället vattnet och passerar tjugo sandfilter. Med vårt nya vattenverk blir dessutom driftskostnaderna lägre eftersom vi kommer att samordna driften med Borlänge Energi, säger Johnny Ström, produktionsansvarig för Lennhedens vattenverk, i ett pressmeddelande. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid