FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Kommunpolitiker: Dricksvattnet inget skjutfält

VA-aktuellt

Kommunstyrelseordförandena i Motala, Vadstena och Ödeshög protesterar mot beslutet att låta Försvarsmakten utöka antalet skjutdagar över Vättern. De tre kommunerna överklagar nu gemensamt länsstyrelsebeslutet.

Kommunstyrelseordförandena i de tre Vätterkommunerna Motala, Vadstena och Ödeshög accepterar inte den utökade användningen av Vättern som mililtär övningsplats. Det skriver de i en gemensam debattartikel i Östgötatidningen; ”Vårt dricksvatten är inget skjutfält”.

Frågan rör länsstyrelsen i Västra Götalanda beslut den 18 maj, som ger tillstånd enligt miljöbalken till befintlig och utökad verksamhet vid flygskjutmålet Hammaren i Karlsborgs kommun. Beslutet innebär att Försvarsmakten får tillstånd att använda befintligt skjutområde för flygfarkoster under högst 30 dagar. Högst 69 000 skott (fin- och grokalibrig) ammunition och högst 150 övningsraketer får avfyras. Tidigare tillstånd har omfattat endast 1 000 skott per år. Tillståndet gäller till och med den 31 december 2026.

Camilla Egberth (S) i Motala, Mats Wahrén (KONS) i Vadstena och Annicki Oscarsson (KD) i Ödeshög skriver i debattartikeln att ”Vättern är en unik vattenresurs som utgör dricksvattentäkt för invånarna i elva kommuner.

De föroreningar, bland annat bly, som tillförs vårt dricksvatten genom Försvarsmaktens skjutande anses inte vara skadliga på kort sikt. Men att de långsiktigt utgör en hälsorisk är också ställt bortom allt tvivel.”

De kräver gemensamt att Försvarsmaktens utökade övningstillstånd återkallas. (EW)

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här