Annons Kamstrup 2024

FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Käppala kampanjar mot skräp i avloppet

VA-aktuellt

Våtservetter är ett av de vanligaste skräpen som människor felaktigt spolar ner i toaletten. Det visar en undersökning som Käppalaförbundet i norra Storstockholm, låtit genomföra. Nu fortsätter Käppalaförbundets informationskampanj om skräp i avloppet.

Käppalaförbundet vill minska mängden skräp i avloppsvattnet och genomför därför, med start denna vecka, den andra delen av tre i en informationskampanj som handlar om att man inte ska spola ner skräp i toaletten. Kampanjen riktar sig till invånarna i förbundets medlemskommuner.

En av grunderna i kampanjen är en målgruppsundersökning som Käppalaförbundet låtit genomföra. Den visar att det som oftast spolas ner felaktigt i toaletten är våtservetter, bomullstussar, tamponger, snus/cigarettfimpar och tops/bomullspinnar.

– Vi får tyvärr in stora mängder skräp till Käppalaverket. Just våtservetter leder till problem eftersom de ibland snurrar ihop sig i 100-200 kilo tunga sjok som är omöjliga att separera. Det leder till stopp i vår renshantering. Vi vill uppmana alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten och att alltid slänga våtservetter och annat skräp i en papperskorg, säger Linda Åmand, produktionschef på Käppalaförbundet.

Varje år fastnar ungefär 900 000 kilo skräp i rensgallren i Käppalaförbundets avloppsreningsverk Käppalaverket. Skräp som spolas ner av invånarna i förbundets elva medlemskommuner: Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid