Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Ron Pyke

Infrastrukturkulvert tävlar om Årets bygge

VA-aktuellt

Den så kallade infrastrukturkulverten i Vallastaden har blivit nominerad till Årets Bygge 2018. Kulverten som innehåller ledningsdragning för vatten, avlopp, fjärrvärme och sopsug har väckt stor uppmärksamhet.

Det är Byggindustrin och Svenska Byggtjänst som utser Årets bygge där de vill visa goda exempel på det bästa byggsektorn presterar.

– Det är jättekul att ha vi blivit nominerade till Årets Bygge, eftersom infrakulverten verkligen är ett unikt bygge. Det var en utmaning att kliva in i ett så stort innovationsprojekt. Men genom ett mycket bra samarbete och engagemang, och bra kommunikation mellan alla divisioner inom Tekniska verken och externa parter, som exempelvis byggherrarna, fungerade det över förväntan med samordningen. Vi hade många saker att ta hänsyn till under bygget gång, exempelvis var det så trångt enligt detaljplanen att ett traditionellt sätt att bygga ledningsinfrastrukturen inte skulle fungera. Vi hade aldrig kunnat göra det på vanligt sätt eftersom vi inte hade kunnat komma åt grejerna där sedan när husen väl var byggda. De skulle vara begravda för evigt. Kulverten har fått enorm uppmärksamhet vilket så klart är roligt, och nu håller vi tummarna för att den också vinner Årets Bygge, säger Anders Wiklund, projektledare på Tekniska verken i Linköping, i ett pressmeddelande.

Juryn för Årets bygge gör en sammanvägd bedömning av kriterierna samverkan, teknik/innovationer, tid/kvalitet/budget, hållbarhet och säkerhet.

Infrastrukturkulverten har i den första etappen byggts 1 800 meter. Den består av betongkammare som binds ihop av plaströr med en inre diameter på 2 200 mm. Röret är ett strukturväggsrör (Uponor Weholite).

Läs mer:

Vallastaden – nya grepp i ny stadsdel (för prenumeranter)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid