Annons Kamstrup 2024

E.coli-bakterier spåras i forskningsprojekt

VA-aktuellt

Forskare vid Mittuniversitetet undersöker ursprungskällor till E.colibakterier i vattendrag i fjälltrakterna, i övre delarna av Indalsälven och uppströms Storsjön. Syftet är att se hur långt bakterierna färdas och förebygga vattenföroreningar.

E.colibakterier är en indikator på förorenat vatten. Genom att spåra bakterierna vill nu forskarna hitta nya metoder för att skydda vattnet.
− Sverige har en unik resurs, i framför allt norra delarna av landet, eftersom där finns mängder med vattendrag vars vatten är så rent att det går att dricka, men medvetenheten om det här är på väg att försvinna. I takt med att vi ser fler och nya etableringar i exempelvis fjällvärlden måste vi hitta innovativa metoder som både kan skydda dessa vattendrag och vårt dricksvatten, säger Anders Jonsson, professor i miljövetenskap vid Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.
Projektet genomförs i samarbete med bland annat kommunala Vatten och miljöresurs AB som ägs av Bergs och Härjedalens kommuner.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid