Nu gör Linköpings kommun en stor satsning för att ta få fastighetsägare att ha bättre kontroll på enskilda brunnar. I Linköpingsområdet finns en del av de områden som Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, pekat ut som riskområden för tungmetaller i grundvatten.
Miljökontoret på Linköpings kommun tar nu fram en informationskampanj om bättre dricksvattenkvalitet. Målet är att kunskapen om dricksvatten ska förbättras hos fastighetsägare med enskilt vatten. Speciellt berör det områden som SGU har pekat ut med förhöjd risk för tungmetaller i grundvattnet. Informationskampanjen ska uppmana fastighetsägare att kontrollera sitt vatten. Att ett vatten sett bra ut för flera år sedan är ingen garanti för att det fortsätter att vara bra då vattnets rörelser under mark kan ändras genom åren
– Vi vill påminna att den som har egen brunn regelbundet måste ta prover på sitt vatten så att det är hälsosamt. I vissa områden i Linköpings kommun finns det naturligt höga halter av kadmium, arsenik och radon och det är inte hälsosamt att dricka vatten med höga halter av dessa ämnen, säger Gunnar Gustafsson(MP), ordförande i bygg- och miljönämnden.
I mars i år uppmärksammade Cirkulation de problem med bly och kadmium i dricksvatten som uppmätts i ett antal enskilda brunnar i Höörs kommun. En SGU-rapport som kom i februari beskrev att liknande berggrund där höga naturliga tungmetallhalter kan förekomma bland annat finns i Linköping, Mönsterås, Simrishamn och Östersund. Myndigheten uppmanade också till mer detaljerad geokemisk kartering på dessa orter.
Bygg- och miljönämnden har nu äskat pengar från kommunstyrelsen i Linköping från tidigare års överskottsmedel för bland annat den här satsningen. (EW)
Läs mer: Rekordhöga blyhalter i brunnsvatten (Cirkulation 2/16)
Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.