Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Söderhamn Nära stämmer Trafikverket för vattenförorening

VA-aktuellt

Söderhamn Nära har lämnat in en stämningsansökan mot Trafikverket angående föroreningarna av grundvattnet i Ålsjöns vattentäkt, det skriver Hela Hälsingland.
Stämningen gäller ämnet BAM, en nedbrytningsprodukt från det idag förbjudna ogräsbekämpningsmedlet Totex. Den troligaste källan är enligt Söderhamn nära en banvall och bangård i Kinsta.
Söderhamn Nära är det kommunala infrastrukturbolaget i kommunen med ansvar för bland annat VA-frågor. Enligt VA-chef Veronica Henriksson har bolaget haft omkostnader på cirka nio miljoner kronor i arbetet med föroreningarna.
– Vi skickade in stämningsansökan i november. Vi anser att Trafikverket är ansvariga genom sin verksamhet och att de därför är skadeståndsskyldiga. Vi yrkar också på att Trafikverket inte gräver eller spränger i området, med risk för att fler gifter frigörs, säger Veronica Henriksson till Hela Hälsingland.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid