I en egen undersökning har Storbritanniens största VA-bolag Thames Water studerat abonnenternas nedspolningsvanor av sanitetsprodukter. Resultatet är nedslående.
Av: Lars Nordén
Thames Water, Storbritanniens största va-bolag, har med hjälp av företaget Censuswide intervjuat 2032 personer om deras vanor rörande nedspolning av olämpliga produkter i avloppet. Omräknat till hela UK d v s England, Skottland, Wales och Nordirland, kunde det konstateras att över 24 miljoner personer medgett de spolat ner våtservetter, bindor och tamponger utan att reflektera över tänkbara konsekvenser.
Att spola ner sanitetsprodukter har blivit en vana i UK. Den aktuella undersökningen visar att två av fem personer (45 %) medger att de spolat ner åtminstone en av produkterna tamponger, bindor och våtservetter i avloppet. 3 av 10 personer (29 %) har spolat ner våtservetter, 1 av 4 (24 %) har spolat ner tamponger och knappt 1 av 8 (12 %) har spolat ner blöjor. 55 % av dessa personer säger att de inte har funderat på eventuella konsekvenser.
Många av dessa produkter innehåller plast som inte bryts ner i avloppet vilket orsakar stopp som kan orsaka bräddningar och därmed sanitära olägenheter. Man uppskattar att 2,5 miljoner tamponger och 700 000 trosskydd spolas ner varje dag i UK. Oavsett att 1 av 4 personer (27 %) säjer att de inte skulle spola ner denna typ av produkter om de visste att det skulle skada miljön så medger 1 av 5 personer (22 %) att de spolat ner mer våtservetter sedan coronapandemin började.
Anna Boyles, operation manager hos Thames Water säjer: “Vi vet att dagens människor uppskattar bekvämligheten med dessa produkter, men de flesta är tillverkade av plast som tar hundratals år att bryta ner. Det är faktiskt lika mycket plast i 14 dambindor som i fem bärkassar. Inte bara kan dessa produkter orsaka stopp i era toaletter utan de kan klumpas ihop med fett och bilda fettberg i avloppsledningarna. Det i sin tur kan orsaka att avloppsvatten kan komma upp i era bostäder, svämma upp ur brunnar i trädgårdar, gator och andra öppna ytor. Det enda sätter du kan bidra till att inte orsaka plast- och avloppsföroreningar är att lägga blöjor, bindor, tamponger och våtservetter i papperskorgen.
Varje år lägger Thames Water 18 miljoner pund på att ta upp stopp i sina avloppsledningar och man försöker minska problemet genom att hjälpa kunderna att ändra sina badrums- och köksvanor. Thames Water har också installerat nya nivåkontrollsystem för att hitta problem innan de växt till mer allvarliga problem. De arbetar också med 3000 restauranger, pubar och andra matserveringar för att hjälpa dem med effektivare fettavskiljning.
Thames Water har startat en kampanj, ”Bin it-don´t block it” som man kan läsa om på webbsidan här: Bin it – Don´t block it.
Politikern Fleur Anderson har satt ljuset på problemet plast genom en hemsida ”Ban Plastic” vilket man kan läsa om på Ban Plastic in Wet Wipes – Fleur Anderson MP.
Egna funderingar
Man tror ju och hoppas att svenskarna är mer medvetna om vad som ska och inte ska spolas ner i avloppet. Dock kan konstateras att det till t ex Ryaverket i Göteborg kommer in ca 2 ton rens per dag som ska filtreras bort ur avloppsvattnet och transporteras bort från Ryaverket. Bättre att det gått direkt från papperskorgen till sopförbränning utan en massa vatten i.
Källa:
Thames Water. Twenty-four million admit flushing ’unflushables’.