Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

Smart intelligens underhåller ledningsnät

VA-aktuellt

En förfinad AI-modell som ska kunna hjälpa VA-organisationer med att minska läckagen på dricksvattennäten är ett av de projekt som fått bidrad från den sjunde utlysningen inom det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment. 16 projekt som ska bidra till digitaliseringen inom samhällsbyggandet får sammanlagt närmare 37 miljoner kronor i finansiering. De deltagande organisationerna bidrar med lika mycket i samfinansiering.

Målet med projektet Ordning i RörANN – en smart ANN-modell för minskat läckage på dricksvattennätet, är två varianter av en AI-modell som enkelt ska kunna tillämpas av små eller stora VA-organisationer och som kan tillhandahållas av branschorganisationen Svenskt Vatten.

ANN står för Artificiella Neurala Nätverk och idéen är att vidareutveckla en ny ANN-modell för att identifiera de dricksvattenledningar som är i störst risk att springa läck.

Den ANN-modell som gruppen bakom projektet vill förfina och sprida tar inte fram några nya data, utan nyttjar data som nätägaren redan har samlat in (material, anläggningsår, trycknivåer med mera) eller har tillgång till hos andra aktörer (som jordart, trafiklaster och demografi) för att beräkna sannolikheten för rörbrott i varje ledning. Med modellen ska VA-huvudmännen få ett verktyg till smartare beslutsstöd.

Det är slutanvändarna, de kommunala VA-organisationerna, som tagit initiativ till projektet. De önskar att tillsammans med forskare på LTH utveckla och verifiera den prototyp som en av VA-organisationerna nyligen tagit fram. Modellen vidareutvecklas genom att väga in konsekvensen om ledning x eller y havererar; ett riskbedömningsverktyg med AI-stöd.

Fyra VA-organisationer deltar som partners; SVOA, VA SYD, Vakin samt Kretslopp och Vatten) och fyra andra bidrar med data och erfarenheter. Projektledare är Johanna Sörensen, Sweden Water Research.

Utlysningen inom Smart Built Environment var inriktad på forsknings- och innovationsprojekt för fortsatt digitalisering och industrialisering för ett hållbart samhällsbyggande. Utlysningen omfattade programmets alla temaområden: Innovationer och nya tillämpningar, Värdekedjor och affärsmodeller, Informationsinfrastruktur och Kunskap och kompetens.

De 16 projekt som beviljats stöd handlar i övrigt till exempel om cybersäkerhet, kommunal innovation med hjälp av hackaton, 3D-printning av stålstrukturer samt om olika verktyg och plattformar för samverkan och samarbeten i samhällsbyggnadsprocessens olika delar. Flera av projekten adresserar också på olika sätt AR (förstärkt verklighet), VR (virtuell verklighet) och AI (artificiell intelligens). Projekten, som startar under hösten 2019, kommer att pågå som längst i tre år. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid