EU satsar 8,4 miljoner kronor i ett treårigt projekt för att få bort näringsöverskott från Östersjön med hjälp av blåmusslor. Projektet drivs av Kalmarsundskommissionen och Länsstyrelsen i Kalmar.
Blåmusslor som odlas, skördas och sedan används som djurfoder innebär att näringsämnen flyttas från hav till land. Arbetet ingår som en del i det internationella projektet Baltic Blue Growth, som Kalmarsundskommissionen är initiativtagare till. Hela projektet har beviljats 52 miljoner kronor. 27 miljoner går till Sverige och av dessa går 8,4 miljoner till projektpartnerna i Kalmar län.
Under våren 2016 kommer musselodlingen i Västervik att skördas och musslorna skickas till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) för att användas i olika tester. Samtidigt kommer en ny storskalig musselodling att placeras i Kalmarsund. Den kommer att vara en av fyra fokusodlingar som studeras i projektet. Placeringen av musselodlingen avgörs utifrån rekommendationer från tidigare utförda studier. Parallellt med detta kommer SLU att påbörja uppbyggnaden av ett foderteknologiskt centrum där musslorna ska kunna separeras i sina olika beståndsdelar och beredas för användning i djurfoder.
– Musslorna fungerar som havets ”betesdjur”. De äter plankton som annars bara sedimenterar ner på havsbotten, bryts ner och förvärrar syrebristen där. När vi skördar musslorna får vi en näringsrik produkt tillbaka på land samtidigt som vi får en friskare Östersjö, säger Susanna Minnhagen som är projektledare inom kustmiljö på Kalmar kommun, i ett pressmeddelande. (EW)