Tisdagen den 5 mars ska miljöministrarna inom EU komma överens om bland annat ett nytt dricksvattendirektivet, en långsiktig klimatstrategi samt hormonstörande ämnen.
På miljörådet den 5 mars ska Sveriges Isabella Lövin tillsammans med EU:s övriga miljöministrar besluta om en allmän inriktning för EU:s dricksvattendirektiv. Ordförandelandet Rumänien har inför mötet presenterat ett kompromissförslag som bygger på ett förslag från EU-kommissionen.
Direktivet består av fem huvuddelar; uppdaterade kvalitetsparametrar för dricksvatten, införande av en riskbaserad inriktning i direktivet, ökad transparens, åtgärder för att öka tillgången på dricksvatten och åtgärder när det gäller material i kontakt med dricksvatten.
För att avgöra kvalitet på dricksvatten används i dag ett antal parametrar och enligt förslaget ska en del av de parametrarna ändras eller tas bort. Nya parametrar ska ersätta de som tas bort, vilket bland annat innebär att man framöver ska mäta perflourerade föreningar, uran och vissa hormonstörande ämnen.
Förslaget handlar också om hur risker ska hanteras i distributionssystemet innan det når konsumenterna, riskbedömningar ska göras för vattentäkten och distributionssystemet fram till kranen.
Regler för material som kommer i kontakt med dricksvatten tas också upp i förslaget.
Ordförandeskapets kompromissförslag innebär enligt den svenska regeringens analys höjd ambitionsnivå när det gäller de föreslagna reglerna för material i kontakt med dricksvatten, ett ökat genomslag för proportionalitetsprincipen när det gäller de föreslagna reglerna för tillgång till dricksvatten, en ökad ambitionsnivå när det att gäller att begränsa exponeringen för högfluorerade ämnen (PFAS) i dricksvatten, proportionerliga krav på provtagning riktade mot dricksvattenproducenterna och justeringar som värnar den nationella säkerheten.
Den svenska regeringen tycker kompromissförslaget i stort är bra men menar att reglerna om material i kontakt med dricksvatten skulle ha innehållit fler förbättringar och varit tydligare.
På mötet tar ministrarna även upp diskussioner om EU-kommissionens förslag till klimatstrategi samt ett ramverk för hormonstörande ämnen. (EW)