Buteljerat vatten och kranvatten tillverkas alltmer med Omvänd Osmos (OO). Nyligen presenterade Livsmedelsverket en riskbedömning för drickande av OO-vatten. Man bedömer det som riskfritt, vilket är märkligt med tanke på forskningsunderlaget.
Grunden för bedömningen är att man tagit ett »medel«-vatten och räknat på hur mycket kalcium, magnesium och kalium det kan ge. Kalium fås nästan aldrig ur vatten, definitivt inte ur svenska. Att ett avmineraliserat vatten påverkar den som har ett mineralfattigt vatten från början och den som innan övergången till OO-vatten har ett mineralrikt, kalkrikt, vatten olika diskuteras inte. Inte heller att mineraler föreligger i jonform i vatten och lättare tas upp än från mat, där de först måste friläggas. Ska man räkna på ett »medel-vatten« i världen spelar det ju ingen roll alls vilket vatten man har, vilket tidigare forskning definitivt avvisar. Ett kalkrikt svenskt vatten kan ge upp till 30% av det rekommenderade dagliga intaget av kalcium, 2 liter konsumtion.