Magnus Berglund är ordförande för Före­ningen Vatten. FOTO: Erik Winnfors Wannberg

Föreningen Vatten en livaktig 75-åring

Cirkulation 5/19

Ett nätverk för kunskap om vatten och vattenvård. Ideell och politiskt obunden. Föreningen Vatten vill fortsätta att vara en viktig kraft för alla som arbetar med ­vattenfrågor.

Text/Erik Winnfors Wannberg

Föreningen Vatten fyller 75 år och har varit en viktig sammanslutning inom vatten-Sverige sedan den bildades 1944, då som Föreningen för vattenhygien. Med en forskningsinriktad tidskrift och möten byggs just nätverken och kunskapen upp. I mars valdes Magnus Berglund, yrkesverksam på Synlab, till ordförande.

Vad har du för visioner och ideér för Före­ningen Vatten framöver?

– Min ingång är att jag har varit ganska passiv medlem i många år. Inte varit med och arrangerat så mycket men gått på många aktiviteter som föreningen haft. Jag ser att det finns en potential att göra mer. Exakt vad vi ska göra och hur vi ska utveckla verksamheten återstår att se lite grann. Den bygger på ideella krafter. Framtidsutvecklingen ska diskuteras på vårt strategimöte som är planerat till januari nästa år. Vi ska bygga vidare på de två fundament som föreningen står på: tidskriften och mötena. Vi ska göra mer av det som vi är bra på.

Berätta om de möten som ni har inplanerade under hösten.

– Vi har Västra Regionen där Göteborgs stad, Norconsult och Chalmers bjuder in till ”Världens bästa stad och campus när det regnar” i början av september, i Göteborg. Där kommer de berätta om hur de jobbat med ett projekt kring klimatförändringar och skyfall. Vi har några eldsjälar som arrangerar. Det krävs för att det ska hända något.

– Sedan har vi kustsektionen som med ett arrangemang 8 – 9 oktober gemensamt för Sverige/Danmark där vi lär känna varandra kring kustproblematik. Det handlar också om klimatanpassning. Den hålls i Malmö med en exkursion på södra Själland på den danska sidan. En gränsöverskridande kustkonferens!

– Hydrologisektionen har också ett möte: Samhällets påverkan på vattenkvalitet i hav, sjöar och vattendrag, den 13 november, i Malmö. Frågorna om samhällets påverkan ska belysas från olika perspektiv.

– Det är kul att se variationen på aktiviteterna. Sedan avslutar vi med ett julmingel i december som vi gör för tredje gången.

Vilka är det som borde vara med i Före­ningen Vatten, om de inte hittat dit än?

– Det är de som tycker om att bygga nätverk och att höja sin kompetens. Det gäller både dem som varit med i branschen en längre tid och har mycket att tillföra men också de som är nya i branschen som vill skapa nya nätverk och ta till sig kunskap.

– Just mixen av dem som jobbat praktiskt och dem som är mer forskningsinriktade är något som vi vill uppnå. Det är den övergripande vattenfrågan vi jobbar för. Där ska vi ta och tänka till framöver hur vi ska få ännu fler att engagera sig. Det handlar om att få ännu fler att engagera sig för god vattenvård och vattenmiljö och att få fler deltagare på seminarierna.

Mer information om Föreningen Vatten finns på www.foreningenvatten.se. Huvuduppgiften är att arrangera möten med föredrag, diskussioner, utställningar och studiebesök. Den ger också ut Vatten-tidskrift för vattenvård och delar även ut ett antal vattenpriser årligen. Föreningen är rikstäck­ande och välkomnar medlemmar från alla led inom vattenområdet oavsett om de arbetar på kommuner, andra myndigheter, forskning, konsultverksamhet, industri eller inom entreprenad.