Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Vattnet i centrum – om behovet av vattenforskningsce

Internationell VA-utveckling 8/14

Vatten är ett unikt medium som fyller ut drygt 60% av våra kroppar och täcker 70% av vår planets yta. Inget levande kan existera utan vatten. Vatten är ett fantastiskt lösningsmedel som kan lösa upp och transportera mineral, värme, näckrosor och blåvalar, för att bara ge några exempel.

Av: Kenneth M Persson

Själva den stora mängden med människor som får lov att ägna åtminstone en del av sin arbetstid till vetenskapliga frågor genererar en hel del resultat. Vissa av dem är mycket konkreta.

Sedan 1999 har innovationsverksamheten således investerat i närmare 70 nya forskningsbolag, som tillsammans har genererat drygt 2.500 årsarbeten och över 700 miljoner kronor i skatteintäkter. Vidare publiceras drygt 6000 vetenskapliga verk av forskarna vid Lunds Universitet årligen. Självklart är inte alla aktiviteter riktade mot vattenfrågor. Men vattenfrågorna griper in i de flesta samhällsområden på väldigt många sätt, varför en god del av verksamheten är inriktad på aspekter av vatten. Någon exakt statistik över hur många forskare som undersöker vattenaspekter saknas, men ett enkelt mått på hur stora vattenfrågorna är vetenskapligt är att söka på nyckelordet ”water” i universitetets publikationsdatabas, som omfattar nästan allt som forskarna vid Lunds Universitet producerat. I databasen får vi 8 386 träffar på publikationer, såsom avhandlingar, rapporter, tidskriftsartiklar och konferensbidrag  som behandlar ”water” av ungefär 100 000 möjliga, eller cirka 8%. Om detta, förvisso grova, nyckeltal är korrekt och kan överföras till universitet som helhet, skulle ungefär 8% av de 5 100 forskarna, lärarna och doktoranderna arbeta med olika slags vattenforskning, eller ungefär 400 personer. Det hörs kanske inte så mycket, men vid SMHI finns drygt 100 personer verksamma inom forskningsområden med koppling till vatten. Vid Svenska miljöinstitutet IVL drygt 200. 

Så Lunds Universitet besitter en unikt stark och bred kompetens inom vattenområdet. Det är en nationell tillgång. Vattenfrågorna är nämligen i princip alltid unikt breda och komplexa till sin natur och fordrar tvärvetenskapliga angreppsätt för att bättre förstås. Låt oss ange några exempel

  1. Irlands regering har beslutat att samla alla landets kommunala vattenföretag i ett nationellt bolag, Irish Water.Alla irländska hushåll kommer att utrustas med en vattenmätare. Vattenförbrukningen kommer att ligga till grund för debitering av vattentaxan till hushållen, som tidigare haft gratis vatten. Eftersom vattnet varit gratis har reinvesteringar i försörjningssystemen varit nästan obefintliga då pengar saknats. Irland har också exceptionellt hög avvikelserapportering om otjänligt dricksvatten i EU. En bättre organisation kan minska problemen med smittspridning. Regeringen har mött stort motstånd från allmänheten som tagit till våld och hindrat servicetekniker att montera mätare och blockerat ministrarnas rörlighet. Den 15 november 2014 tvingades vice preminärministern Joan Burton sitt instängd i sin belägrade bil två timmar utanför en skola i Tallaght där hon egentligen skulle deltagit i en examenshögtid. Två poliser skadades i slagsmålet runt Burtons bil, men ”inte livshotande” som polismyndigheten Garda lakoniskt konstaterade. Alla i Irland förstår att man måste betala för sin vattenförsörjning. Men frågan om hur man organiserar sin vattenförsörjning har kantrat till en fråga om regeringsduglighet, misstankar om korruption, rädsla för smygprivatiseringar och grundläggande ekonomisk oro – kommer fattighushåll att ha råd med ytterligare en fast utgift? Ur vetenskaplig synvinkel krävs företagsekonomer, nationalekonomer, sociologer, samhällskommunikatörer, va-tekniker, jurister, statsvetare och kanske mikrobiologer för att bringa reda i den irländska vattenfrågan.
  2. Klimatförändringarna leder till högre och intensivare nederbörd, ökad risk för översvämningar, risk för stigande havsnivåer på grund av ökad issmältning och risk för kraftigare stormar när medeltemperaturen stiger. Våra tätorter är planerade för vissa förhållanden, vilka vi lär ut som normalförhållanden till studenterna och använder för exploatering och projektering. De redan gjorda planeringarna har förverkligats och finns kvar fram till dess att de rivs eller byggs om. När stormen Sven drabbade Malmö i december 2013 var Citytunneln bara 15 centimeter från att översvämmas.Den 31 augusti 2014 inträffade ett nytt mycket stort skyfall i sydvästra Skåne, då bland annat Malmö fick 100 mm regn. Flera områden i staden översvämmandes, kollektivtrafiken fick ställas in och vägar stängas av för att inte riskera människoliv. SMHI hade inte klarat av att prognosticera skyfallen. I Göteborg pekar klimatförändringsmodeller på betydande risker för den vattennära bebyggelsen längs Göta älv. För att skydda bebyggelsen från Atlantis öde har staden tagit fram datorvertyg som gör det möjligt att simulera markytan, vattenflöden och dräneringar. Bland de möjliga åtgärderna finns mycket stora rörliga portar vid Älvsborgsbron och Kungälv, liknande det skydd London och St Petersburg byggt. Men som alternativ kanflera mindre barriärer med bland annat slussportar och pumpstationer och högre kajkanter längs älven tänkas fungera. Det krävs samhällsekonomiska analyser, juridiska klarlägganden, omfattande teknisk utveckling, stads- och samhällsplanering för framtida utmaningar och inte minst öppen kommunikation om vilka handlingsvägar som är möjliga och vart de leder i framtiden. Vi behöver forskare inom riskbedömning, reglerteknik, sociologi, kommunikation, ekonomi, juridik, vattenbyggnad, meterologi, fysik, geoteknik, statistik, stadsplanering, med mera.

Den 27 november 2014 arrangerades heldagsseminariet “Water in the Sustainable city – Urban Visions and Challenges” i Lund. Där presenterades relevant forskning kring några av den hållbara stadens mest aktuella frågor under medverkan av experter från Lunds Universitet och andra organisationer. Seminariet arrangerades av Urban arena vid Lunds universitet i samarbete med avdelningen för teknisk vattenresurslära och blev så efterfrågat att möteslokalen fick bytas till en större för att rymma alla som önskar närvara. Det är glädjande.

Lunds Universitet har efter beslut från rektorsämbetet satt igång en vattenportal där forskare vid alla universitetets institutioner kan  samlas och presentera sin verksamhet (www.water.lu.se). För närvarande är 15 institutioner representerade. En del av forskningen redovisades vid möte den 27 november 2014 i Lund. Mötet blev ett avstamp för att få till en ännu starkare organisation för vattenforskning i Lund framöver. Det är en speciell situation att ha ett unikt starkt forskningsfält att utgå ifrån. För Lunds del tillkommer därutöver att Ideon bedriver en väldigt lyckad vattenaccelerator WIN där Lunds Universitet är en del och där nära 40 företag som arbetar med vatteninnovationer hjälper varandra i en öppen innovationsverksamhet för företagsutveckling i vattensektorn. Dessutom har det kommunala forskningsintresset förstärkts genom att VA SYD, NSVA och Sydvatten gemensamt bildat forsknings- och utvecklingsbolaget Sweden Water Research AB med säte i Lund och med 15 forskare och doktorander verksamma inom vattenforskning. Tiden är nu mogen att få till ett samordnat vattenforskningscentrum som tar vara på all den energi som finns samlad i universitetsmiljön i Lund.

Annons Wateraid