Europakommissionen har ett sjunde ramprogram. TRUST, som ska pågå till april 2015. TRUST står för TRansitions to the Urban Water Services of Tomorrow. Programmet bygger på behovet av planerad förändring och önskan att skydda naturtillgångar till exempel vatten.
Av: Brita Forssberg
Artikeln beskriver forsknings- och utvecklingsprojekten inom ramprogrammet som genomförs i samarbete med 30 olika parter i 11 länder. Resultaten ska användas i nio medverkande städer eller regioner (en av dem är Oslo) som antingen är
1. Gröna städer;
2. Regioner som har begränsad tillgång på vatten; eller
3. Städer med växande förstadsområden (Oslo).
Projektet leds från tyska IWW Water Centre. Det kommer att resultera i olika ”produkter” som ökar möjligheterna för städer att bedöma och utvärdera sin situation och sina behov av utveckling för att möta framtida utmaningar. Hit hör klimatförändring, ut- och invandring, urbanisering (både växande och krympande städer) och åldrande infrastruktur.
Artikeln
Idén till TRUST kommer ursprungligen från WssTP (EU:s Water Supply and Technology Platform) och flera av deras medlemmar medverkar. TECHNEAU finns också med liksom PREPARED, som arbetar för att förbereda städer på klimatförändring. IWA är en partner.
Projektet startar med grundliga analyser (WA1) av hur man kan mäta och definiera hållbarhet i HELA vattenkretsloppet. Man utgår inte bara från de traditionella faktorerna som sociala, miljömässiga och ekonomiska kriterier. Hållbara vattentjänster i städer kräver att man också ser över förvaltningen/företagsledningen, kundernas behov och infrastrukturen.
Man tittar så långt fram i tiden som till 2040 och 2050 – men också tillbaka för att kunna skapa en hållbar framtid. Tankegångarna liknar IWA:s Cities of the Future-program men riktar sig till existerande städer och hur de på bästa sätt ska kunna öka sin långsiktighet och hållbarhet.
Ett arbete (WA2) siktar in sig på risk, sårbarhet och systemens förmåga att återhämta sig. Och hur VA-företag kan samarbeta med olika parter för att öka uthålligheten. Här har kunderna (privata liksom industrier m fl) en viktig roll.
Olika ledarstilar analyseras för att se hur de kan påverka decentralisering, införandet av olika typer av smarta avgiftssystem och övergången till nya vattentjänster resp. vattensystem. Konkurrens och effektivitet har självklart sin plats här, liksom hur vattentjänster skulle kunna finansieras i framtiden dvs var det finns nya affärsmöjligheter.
Nya teknologier dvs förmågan att göra saker på nya och bättre sätt studeras. Nya reningsmetoder, nya sätt att göra mätningar och nya möjligheter att leda och utveckla verksamheter är också viktiga i projektet. Samtidigt ska systemen vara integrerade och ge helhetsgrepp.
Arbetet utgår från PROBLEM. Man tittar på sätt att minska efterfrågan på vatten, minska vattenförluster, öka uthållighet och hållbarhet i ledningssystem (SUDS) och öka effektiviteten i avloppsreningsverken.
Ett av syftena med TRUST är att ta vara på alla vunna kunskaper och hur de kan implementeras och användas i städer/regioner med väldigt olika förutsättningar. Rekommendationer, riktlinjer, teknikböcker, läromedel på webben och IT-lösningar är bara några exempel på vad projektet kommer att leda till. Målet är att kunskapsmaterialet ska vara testat och enkelt att använda.
Slutsatser
Min bedömning är att TRUST kommer att bli en vägvisare som väldigt väl passar också skiftande svenska behov i små och stora kommuner. Det går att följa arbetet på
www.trust-i.net och genom att kontakta infor@trust-i.net Arbetet beskrivs översiktligt i Trust Magazine 01/2012. Redan idag är svenska vattenverksamheter intresserade av ett samarbete.
Källa: Lis Stedman. Developing tools for tomorrow’s urban water services: project TRUST investigates leading-edge solutions. Water Utility Management International 7.1 (2012) 15.
Hela artikeln i Water Utility Management International finns att köpa här.