Samarbeten som ger bättre vatten

Internationell VA-utveckling 4/13

En chans för svenska VA-specialister att se och höra världsledande forskare och kolleger. Världsvattenveckan i Stockholm 1-6 september har i år temat ”Water cooperation: Building partnerships”.

Av: Brita Forssberg

FN leker med orden och har utsett 2013 till ”det internationella – egentligen det mellan-statliga året för vattensamarbete”. Världsvattenveckan i Stockholm 1-6 september tar fasta på temat och inbjuder till en hel konferens laddad med exempel och erfarenheter från framgångsrika samarbeten inom och mellan stater att lära och inspireras av för att bättre kunna hantera dagens och framtidens utmaningar. Exemplen är mycket relevanta för svenska, kommunala VA-företag, eftersom de beskriver varför vi behöver samarbeta med andra för att lösa problem, på vilken nivå, med vem och – viktigast – hur? Att ”göra som vi alltid gjort” fungerar ju inte i en föränderlig omvärld.

Inledningen till programmet för Världsvattenveckan är i sig en läsvärd ögonöppnare. Den ger en snabblektion i hur samarbete inom flera viktiga områden har avgörande betydelse för att öka kunskapen om vatten och påverka utvecklingen i en hållbar riktning.

Kunskap utifrån kan lösa problem ”hemma”
Alla evenemangen genomförs visserligen på engelska och många seminarier tar upp förhållanden i kulturer långt från den svenska. Men de grundläggande förhållandena är ändå likartade och erfarenheterna från goda – inte alltid enkla – samarbeten ger insikter som kan vara till stor nytta för synsätt och utveckling i vårt land. Utmaningarna är ju många för en VA-chef. Vatten är sällan en valfråga men ändå gäller det att engagera politiker och öka deras intresse för säker vattenhantering och vattenmiljö, att finansiera stora investeringar, att få finansiärer att förstå vattenföretag, att samverka på lika villkor med samhällsplanerare för att gemensamt ta fram bra stadsplaner där vattnet hanteras väl på kort och lång sikt, att hindra föroreningar, att rekrytera kvalificerad personal trots konkurrens, att göra vatten förstått och accepterat som något oerhört viktigt som det gäller att skydda.

Särskilt intressanta seminarier och workshops
Det fullständiga, detaljerade programmet med talare och föredrag är inte klart ännu men alla seminarier, workshops och stora möten presenteras utförligt. Några kan vara av stort intresse för svenska VA-specialister.

Tisdag den 3 september kl 09.00-12.30:
EUREAU i Bryssel, ChemSec i Göteborg och Svenskt Vatten genomför ett seminarium om samarbete för att förhindra att störande kemikalier kommer in i vattnets kretslopp.
Tisdag den 3 september kl 14.00-17.30:
Founders Business Seminar: Paradoxen Vatten – Värde och Pris. Seminariet organiseras av World Business Council for Sustainable Development tillsammans med SIWI, Stockholm International Water Institute.
Två workshops fyller hela tisdagen kl 9.00-17.30:
Samarbete mellan och inom olika sociala, ekonomiska, institutionella och politiska områden och på olika nivåer leder till bra vattenförvaltning – lokalt och globalt (kommunalt, nationellt, globalt).
Finns det principer som gäller över allt? Vad är mest effektivt och ger resultat? Hur kan man samarbeta över gränser och engagera parter utanför vattensektorn – även den privata?
Samarbete för uthållig nytta och finansiering av vattenprogram.
Riskhantering, osäkerhet vad gäller kostnader, förtroende, tilltro diskuteras. Varför är samarbete en integrerad del av finansiering? Vilka är hindren och hur kan man komma över dem? Vem ska betala? Vad är rättvist? Vilken roll spelar den politiska viljan?

Onsdag 4 september kl 9.00-12.30:
Hur styr man integrerad stadsplanering och vattenförvaltning i framtidens städer (dagens städer i framtiden, ombyggda, utbyggda eller nya städer)?
Onsdag 4 september kl 14.00-17.30:
UN-Water seminariet: Sambandet mellan vatten och energi utforskas.
Torsdag 5 september kl 9.00-12.30:
Vatten och energi: vad kommer efter nexus (sambandet)?
Beroendet mellan vatten och energi är klarlagt. Men det finns många hinder för bra samarbete, exempelvis olika vokabulär, skilda marknader, olika styrning och reglering. Vid seminariet diskuteras metoder att förändra bilden och skapa gemensamma fördelar.
Torsdag 5 september kl 9.00-17.30:
Vetenskap och konsten att samarbeta om vatten.
Bra exempel på hur kunskap kan överföras till större grupper genom effektiv träning, utbildning och utveckling av institutioner. Dessutom presenterar studenter nya idéer till hur man får igång vattensamarbeten.

All information om Världsvattenveckan i Stockholm finns att hämta här.