Parasiter i råvattnet – Det räcker inte med konventionell

Internationell VA-utveckling 2/17

Förekomsten av parasiterna Cryptosporidium och Giardia har undersökt i rå- och dricksvatten vid 20 kommunala vattenverk i nordöstra Spanien. Båda parasiterna kunde påvisas i råvattnet under samtliga årstider. Vid närmare hälften av vattenverken förekom dessutom Giardia i dricksvattnet efter konventionell beredning, såsom kemisk fällning.

Av: Ann Elfström-Broo

Utbrotten med parasiter i dricksvattnet i Östersund 2010 och Skellefteå 2011 innebar att många människor blev sjuka och i Sverige uppmärksammades det faktum att parasiter i råvattnet inte självklart avskiljs i dricksvattenberedningen. Åtminstone i Östersund skylldes utbrottet på otillräckliga mikrobiologiska barriärer vid vattenverket och sedan dess har mycket arbete ägnats åt att förbättra beredningen vid vattenverket.

Den aktuella undersökningen utfördes på vatten från 20 kommunala vattenverk i Aragón, nordöstra Spanien. Vattenverken försörjer tillsammans knappt en miljon konsumenter, där det minsta levererar till 7000 och det största till 660 000 konsumenter. Den övervägande andelen utgörs av ytvattenverk där dricksvattnet produceras genom traditionell beredning innefattande kemisk fällning, sedimentering, filtrering och klorering. Vid några verk tillämpas istället långsamfiltrering eller sedimentering med efterföljande klorering och vid något verk utnyttjas endast klorering.

Rå- och dricksvattenprov uttogs årstidsvis fyra gånger under ett år vid samtliga vattenverk. I samband med provtagning uppmättes vattnens turbiditeter. Förekomsten av Cryptosporidium och Giardia undersöktes i enlighet med den amerikanska standarden USEPA Method 1623 (2005) och en infärgningsmetod utnyttjades för att klarlägga om parasiterna var levande.

Resultat

I en stor andel av råvattenproverna påträffades endera Giardia eller Cryptosporidium och vid en tredjedel av verken påträffades båda. Förekomsterna var något högre under den kalla årstiden. Anmärkningsvärt var att parasiter också påträffades i nära hälften av dricksvattnen, oberoende av beredningsprocess. Turbiditeten i råvattnet uppvisade ingen samvariation med förekomsten eller koncentrationen av parasiter, men efter beredningen kunde en viss korrelation observeras. Turbiditeten som indikation på ett processtegs effektivitet bekräftades således även av denna studie.

Författarna påpekar betydelsen av att så långt möjligt begränsa förekomsten av parasiter i råvattentäkter, samt att lagstiftningen bör anpassas så att regelbundna undersökningar utförs på såväl rå- som dricksvatten. Vidare bör metoderna för identifiering av dessa protozoer förbättras, liksom för deras livskraft och potentiella smittsamhet.

Det bör påpekas att UV-behandling, som visat sig ha god inaktiverande effekt på parasiter, med snabb takt installerats på svenska vattenverk sedan utbrotten i Östersund och Skellefteå.

 

Källa: Science of the Total Environment, 580 (2017), 1007-1013, Occurrence of Cryptosporidium and Giardia in raw and finished drinking water in north-eastern Spain, Ramo, A., Del Cacho, E., Sánches-Acedo, C., Quílz, J.