VA-verksamheter som löpande och enhetligt utvärderar hur ledningsnäten för vatten och avlopp fungerar skaffar sig bra beslutsunderlag inför kommande investeringar. En samlad företagsstrategi är nödvändig för att kunna sköta anläggningarna optimalt dvs planera och systematiskt genomföra de åtgärder som krävs för att ledningarna ska fungera väl, samtidigt som man har koll på risker och kostnader under hela livscykeln.
Av: Brita Forssberg
I artikeln utgår författarna från problem med åldrande ledningsnät i Portugal. Studien gäller ett industriområde som nu är nedlagt. Eventuellt flyttar en annan verksamhet dit. Det betyder att vattenförbrukningen blir tre gånger så stor. Huvudvattenledningen i betong är ca 10 km lång. Diametern varierar mellan 1 000 och 1 500 mm. Systemet omfattar också en pumpstation och en lagringstank. Samtliga behöver renoveras.
Syftet med studien var att använda MCDA, en systemanalys med flera olika kriterier för att välja den bästa renoveringslösningen. Analysen gjordes med hjälp av två scenarier avseende vattenbehovet 2011-2035 och sex olika kriterier. Den bästa lösningen skulle ge balans mellan ledningens funktion, kostnader och risker – för hela analysperioden. Metoden är inte en skrivbordslösning utan används i verkliga livet inom exempelvis transportsektorn.
Artikeln
Författarna utgår från att planeringsarbetet oftast görs i tre steg: strategi, taktik och drift. Den strategiska fasen är 10-20 år, den taktiska är 3-5 år och innebär att man gör sina prioriteringar och väljer de lösningar som ska användas i driftfasen (1-2 år).
I samtliga tre faser ska kostnader, risker och ledningsfunktion tas med för att ge bra beslutsunderlag. Att förbättra kvaliteten, minska riskerna och sänka kostnaderna är mål som oftast kolliderar. Genom att använda en analysmetod som innehåller flera olika beslutskriterier ville man få fram ett beslutsunderlag som ger den bästa renoveringslösningen.
Fyra olika – men väl beskrivna (även om texten är något krånglig) – renoveringsalternativ togs fram och studerades. Beslutsfattarna (en grupp specialister från vattenverksamheten) valde sex olika kriterier för att utvärdera varje alternativ. Två gällde risk: ledningsbrott resp hydraulisk kapacitet. Tre gällde funktion: läckage, överskottskapacitet och ledningens värde/betydelse. Totalkostnad valdes som det sista och sjätte kriteriet.
Samtliga kriterier studerades för samtliga renoveringsalternativ och redovisades dels matematiskt i väl beskrivna formler, dels i tydliga diagram. Diskussionen av varje alternativ är också väl beskriven. Alternativen rangordnades med hänsyn till hur de placerade sig i utvärderingen för varje kriterium. Detaljeringsgraden ökar beroende på hur djupt man vill gå i analyserna. Modellen kan också användas för att sortera bort alternativ.
Slutsatser
”Strategic Asset Management” är en av de allra mest aktiva specialistgrupperna inom IWA, International Water Association. De arbetar med forskning och utveckling, skriver artiklar, arrangerar egna konferenser och medverkar som talare i många andra sammanhang där strategisk analys av infrastruktur är viktig. Målet är att ta fram och sprida ny kunskap som hjälper VA-verksamheter att utveckla kloka strategier för hur deras åldrande ledningsnät för vatten och avlopp(och annan infrastruktur) ska skötas optimalt under hela sin livslängd med hänsyn till funktion, risker och kostnader – oavsett om VA-verksamheten är komplex eller enkel, nystartad eller mogen. Kundperspektivet finns också med i deras forsknings- och utvecklingsarbete. Vilket är ovanligt i andra sammanhang. Ordföranden, Helena Alegre, är en av de tongivande specialisterna. Hon var tidigare vice ordförande i IWA.
Min bedömning är att specialistgruppen bland annat genom den här artikeln har mycket att ge svenska kolleger. ”Underhållsberget” var ett hotfullt begrepp för ett antal år sedan och behovet att angripa det har definitivt inte minskat sedan dess. Hur det ska gå till är viktigt att undersöka för att hitta tekniskt, samhällsmässigt och ekonomiskt vettiga alternativ. Det är en utmaning för alla kommuner.
Källa: Nelson Carriço, Dídia Covas, Maria do Céu Teixeira de Almeida and Helena Alegre: Selection of the best rehabilitation solution using multi-criteria decision analysis. Water Asset Management International, nummer 9.2, juni 2013
Hela artikeln i Water Asset Management International finns att läsa här.