Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Bedömning av potentiell påverkan från klimatförändrin

Internationell VA-utveckling 1/13

Tang och medarbetare undersökte hur klimatförändringar kan tänkas påverka vattenkvalitet och hur effektiviteten i den kemiska reningen ändras om DOC i råvatten ändras på grund av ett ändrat klimat.

Av: Kenneth M Persson

Storbritannien har stora torvområden. Vad vore riket utan sina mäktiga ljunghedar? Nederbörd från torvjord påverkar över hälften av dricksvattentäkterna i Storbritannien. Samma fenomen som observerats i Norden har också dokumenterats i Storbritannien, där såväl ytvatten som grundvatten får allt högre halter löst organiskt kol (DOC). En stor del av vattnet behandlas med kemisk fällning och filtrering. Kommer klimatförändringarna att förändra vattnets sammansättning – när nederbördsmönstret förändras och jorden blir varmare?

Artikeln

Tang och medarbetare undersökte hur sådana klimatförändringar kan tänkas påverka vattenkvalitet och hur effektiviteten i den kemiska reningen ändras om DOC i råvatten ändras på grund av ett ändrat klimat.

Man tog ut fem torvjordprover från myrmark i Cors Erddreiniogs naturreservat i Norra Wales. Myrmarken ligger inom tillrinningsområdet till Cefnidammen som används som råvatten täkt av Welsh Water. Prover togs ut längs en 15 meter lång sektion av myren en sommardag efter en med walesiska mått mätt längre torrperiod. Medelnederbörden i området är 1 250 mm/år. Man tog torvprov och prov av löst material som låg fritt över marken.

Materialproverna, totalt 40 olika, monterades i laboratorium där urlakning av DOC studerades för olika klimatscenarier. Man satte upp en referens med temperatur och simulerad nederbörd som representerar förhållande i Norra Wales 1961-1990. Parallellt med referensen simulerades klimatförändringar i form av varmare förhållanden och ändrad nederbörd genom att proverna inkuberades i vått eller torrt tillstånd. Under den våta perioden hölls materialen mättade med vatten från en omvänd-osmosanläggning. Under den torra perioden fick proverna torka genom avdunstning.

Vattenprov togs ut och filtrerades samt späddes med RO-vatten till en DOC-halt omkring 5 mg/l för försök med koagulering och flockning. Aluminium doserades i förhållande 4 mg/l Al till 1 mg/l DOC. pH justerades till 6,2 och vattnet fick sedimentera 15 min efter flockning innan DOC-halten mättes i det renade vattnet.

Resultaten visade att torvvatten hade ett pH mellan 5,75 och 6,60 medan vatten från prov med löst material hade ett pH mellan 7,20 och 7,70. pH minskade med temperaturen och under torrperioden. Vatten från löst material fick sänkt pH med temperatur men påverkades inte av torka.

Torven lakade ur cirka 10 mg/l DOC i vått tillstånd och drygt hälften av detta i torrt tillstånd. När temperaturen ökade ökade också urlakningen. Löst material gav betydligt högre urlakning, 60 mg/l DOC i vått tillstånd och 70 mg/l DOC i vått och varmare tillstånd.

Reningen av torvvatten påverkades föga av temperaturförändringar och inte heller särskilt av torka, medan rening av vatten från löst material, som löv, kvistar och gräs, försvårades tydligt av torra förhållanden.

Slutsatser

Det är ett kort och ganska enkelt försök med många osäkerheter, men intressant därför att vatten påverkas. Förändringarna i temperatur och klimat ger annan sammansättning och mera svårnedbrytbart DOC i vatten. Mest känsligt är torkan, som enligt klimatscenarierna kommer att bli betydligt vanligare sommartid i Storbritannien, även Wales. Mycket talar för att vi kan förvänta oss samma förändringar i Sverige. Viktigast ändå är att denna typ av mätningar är värdefulla att genomföra och att en hel del kunskap kan hämtas ur tämligen enkla försök. Men analyser är viktiga, liksom studier av effekter på rening av DOC-haltigt dricksvatten. Det kan passa också i svenska stugor.

Källa: R. Tang, J.M. Clark, T. Bond, N. Graham, D. Hughes, C. Freeman Assessment of potential climate change impacts on peatland dissolved organic carbon release and drinking water treatment from laboratory experiments Environmental Pollution 173 (2013) 270-277.

Hela artikeln i Environmental Pollution finns att köpa här.

Annons Wateraid