Annons Kamstrup 2024

Vattenbesparingskampanj med kamelen Törsten.

Vimmerby och Emmaboda inför bevattningsförbud

VA-aktuellt

Den 15 maj införde smålandskommunerna Emmaboda och Vimmerby bevattningsförbud. Det innebär att sex kommuner i Kalmar län har infört bevattningsförbud.

Vimmerby och Emmaboda kommuner har nu sällat sig till de kommuner som infört bevattningsförbud på grund av de rekordlåga yt- och grundvattennivåerna. Vimmerby försörjs med kommunalt dricksvatten från tio grundvattenverk. Vattentäkten i Södra Vi förstärks också med konstgjord infiltration. Råvattenförsörjningen i centralorten Vimmerby förstärks med råvatten från Södra Vi genom en överföringsledning. Vattenuttaget i Vimmerby är stort med livsmedelsindustrier som Åbro bryggeri och Arla.

Under sommaren kommer Vimmerby kommun och Vimmerby Energi och Miljö AB att uppmärksamma Vimmerbyborna på vattenförbrukningen genom en vattensmartkampanj.

– Kampanjen är ett samarbete mellan flera kommuner, länsstyrelsen och regionförbundet. Ölandskommunerna använde sig av den kampanjen förra sommaren med mycket bra resultat, berättar Torbjörn Swahn.

Kampanjen Vattensmart har en kamel vid namn Törsten som frontfigur och under sommaren kommer Törsten att synas i flera kommuner i länet tillsammans med tips och råd på hur medborgarna kan hjälpas åt för att spara på dricksvattnet.

I Emmaboda används ytvatten från Lyckebyån för infiltration. Kommunen har fem vattenverk. 

Mörbylånga, Borgholm, Högsby, Hultsfred är kommuner i Kalmar län som redan tidigare infört bevattningsförbud. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid