Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Astrid Söderbergh Widding. FOTO: SU

Vetenskapsbiblioteken säger upp avtal med Elsevier

VA-aktuellt

Efter 20 år säger de svenska forskningsbiblioteken upp avtalet med det stora vetenskapliga förlaget Elsevier. Anledningen är att förlaget inte tillgodoser kraven på öppen tillgång. Elsevier ger ut flera av världens ledande vetenskapliga tidskrifter inom bland annat vattenområdet.

Det vetenskapliga förlaget Elsevier har länge varit omdiskuterat inom forskarvärlden. Forskare har under flera år startat upprop och ordnat bojkotter då de menar att tillgången till vetenskapliga artiklar begränsas av mycket höga priser för artiklar och prenumerationer. Nu säger de svenska forskningsbiblioteken upp avtalen med förlaget på grund av Elseviers begränsande syn på öppen tillgång och den höga prisbilden.

Den svenska regeringens mål är att resultatet av all offentligt finansierad forskning ska vara omedelbart öppet tillgängligt år 2026. En omvandling från ett prenumerationsbaserat till ett öppet tillgängligt publiceringssystem är nödvändig.

Inom ramen för det så kallade Bibsamkonsortiet förhandlar Kungliga biblioteket (KB) om licenser för bland annat vetenskapliga tidskrifter till universitet, högskolor, myndigheter och statliga forskningsinstitut. För att lyckas med omställningen till öppen tillgång kräver konsortiet följande:

  • omedelbar öppen tillgång till alla artiklar publicerade i Elseviers tidskrifter av forskare som är affilierade till konsortiets deltagande organisationer,
  • läsrättigheter till Elseviers 1 900 tidskrifter för deltagande organisationer,
  • en hållbar prismodell som möjliggör en omvandling till öppen tillgång.

Bibsamkonsortiet menar att Elsevier inte har lyckats erbjuda ett avtal med en modell som motsvarar konsortiets krav. Därför har det pågående avtalet sagts upp från och med den 30 juni 2018. Det är första gången konsortiet säger upp ett avtal av den här storleken.

Svenska forskare publicerar varje år omkring 4 000 artiklar i Elseviers tidskrifter. Under 2017 betalades cirka 13 miljoner kronor i publiceringskostnader för öppen tillgång, utöver de 120 miljoner kronor som deltagande organisationer betalar i licenskostnader för att läsa förlagets tidskrifter.

Astrid Söderbergh Widding är rektor för Stockholms universitet, ordförande i Bibsamkonsortiets styrgrupp och den som leder förhandlingarna. Hon menar att de ökande kostnaderna för vetenskaplig information belastar universitetens budgetar globalt medan förlagen gör stora vinster. Ett alternativ till den nuvarande publicerings- och prismodellen är ”open access”. Det skulle innebära att institutionerna betalar för att publicera sina artiklar och att dessa blir öppet tillgängliga för alla att läsa, direkt vid publicering.

– Vi måste ta kontrollen över de totala publiceringskostnaderna eftersom vi ser en tendens mot snabbt ökande kostnader för både läsning och publicering. Det nuvarande systemet för vetenskaplig kommunikation måste förändras. Vår enda möjlighet att uppnå detta är att inte förnya avtal som inte lever upp till kraven på en hållbar omvandling till öppen tillgång, säger Astrid Söderbergh Widding, i ett pressmeddelande.

Forskare från de deltagande organisationerna kommer fortfarande ha tillgång till artiklar publicerade mellan januari 1995 och 30 juni 2018 enligt villkor i pågående avtal. Elsevier har aviserat att de kommer att stänga av accessen till innehåll som publiceras efter den tidsperioden. 

Elsevier ger bland annat ut de ledande forskningstidskrifterna Water Research, Water Science and Engineering, Water Science med flera. De publicerar cirka 430 00 vetenskapliga peer-rewied-artiklar årligen. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid