Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Werner Nystrand

Vattentorn vinnare

VA-aktuellt

Filborna vattentorn i Helsingborg har tilldelats det prestigefulla Kasper Salin-priset, utmärkelsen för årets bästa byggnad som ska visa vägen för morgondagens byggande.

”Från antikens akvedukter till Svampen i Örebro har det funnits en ambition att utveckla teknik och arkitektur i samverkan.” Så inleder juryn till Kasper Salin-priset sin motivering.
Motiveringen avslutas: ”Att utnyttja vattnets egen tyngd för distribution är en gammal och energieffektiv metod. Här har både arkitekten och arkitekturen bidragit till en lösning som vi hoppas i förlängningen ska visa sig vara lika hållbar som romartidens betong.”
– Vare sig det gäller Kaknästornet, Kornskruven i Malingsbo eller, som här, Filborna vattentorn tillhör väl utformade bruksbyggnader några av de finaste exemplen på arkitektur vi har. Att det som syns och tar plats också görs med stor omsorg visar på hög kompetens både från arkitekten och beställaren, säger juryns ordförande Torun Hammar, i ett pressmeddelande.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid