Annons Kamstrup 2024

FOTO: NSVA

Vattentorn renoveras efter betongras

VA-aktuellt

Landskronas vattentorn ska renoveras efter att betong lossnat och fallit ned från tornet. Området runt tornet är avspärrat sedan i somras.

Den 14 juli fick kommunala NSVA uppgifter om att det ramlat ned betongklumpar från nya vattentornet (byggt 1970) vid Badhusgatan i Landskrona. När NSVA besökte området insåg man direkt att det krävdes en avspärrning av säkerhetsskäl. Några av betongklumparna som lossnat och fallit var nämligen i knytnävsstorlek.

– Vi stängde av området samma dag, säger Jonas Håkansson som är chef för avdelningen Dricksvatten på NSVA i ett pressmeddelande.

Betongbitarna som släppt kommer från undersidan på det så kallade mellanplanet i tornet, det vill säga plattformen under själva vattencisternen. Från marken till mellanplanet är det cirka 45 meter. Hela vattentornet är 65,9 meter högt.

NSVA har tillsammans med CBI Betonginstitutet undersökt tornet och analyserat resultatet.

– Troligen har betongbitarna fallit ned på grund av frostsprängningar vid armeringsjärnen som håller ihop betongen. Konstaterat är att vi behöver göra nya undersökningar för att veta exakt hur reparationerna ska gå till. Vi kommer inte att göra något hastverk, alla reparationer ska vara hållbara för en lång tid. Det finns inte någon risk för själva konstruktionen och vattenproduktionen fungerar precis som vanligt, säger Jonas Håkansson.

CBI kommer att göra nya undersökningar på betongen i vattentornet med start denna vecka, vecka 43. Efter dessa kommer planen för renovering att tas, men Jonas Håkansson tror att vattentornet kommer att få vänta med upprustning till våren.

– Vissa av åtgärderna som har presenterats för oss är väderberoende och går inte att utföra under vinterhalvåret. Tyvärr måste vi hålla området avspärrat fram tills renoveringen är klar. Det kanske inte ser så roligt ut, men medborgarnas säkerhet måste alltid komma i första hand. Vi kommer inte att ta bort några avspärrningar förrän experterna vi anlitat konstaterar att det är utom all fara att vistas vid och under Landskronas vattentorn, säger han. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid