Annons Kamstrup 2024

FOTO: Gästrike Vatten

Vattenskydd kan hindra sjukhusbygge i Gävle

VA-aktuellt

Gästrike Vatten arbetar just nu med att kartlägga grundvattenströmmarna i Gävle-Valboåsen. Borrningar vid sjukhuset i Gävle avgör om en sjukhusexpansion är möjlig, eller om sjukhuset måste flyttas från åsen.

Vattenskyddsområdet för Gävle-Valboåsen kan komma att ändras. Just nu borrar Gästrike Vatten vid sjukhuset i Gävle för att se om vattenskyddsområdet är rätt avgränsat eller om det behöver revideras genom nya gränser. Tidigare år har borrningar skett i området runt Valbo Köpstad och i Valbo. Det är ett arbete som pågår under flera år.

– Dels vill veta var grundvattnet finns, men det är nästan lika viktigt att undersöka hur jordlagren ser ut ovanpå grundvattnet, säger teknik- och utvecklingschef Lena Blad vid Gästrike Vatten, i en intervju i SVT Gävleborg.

Regionsledningen avvaktar resultaten av undersökningar för att väga in dem i beslutet om en utbyggnad eller flytt av sjukhuset. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid