Annons Kamstrup 2024

Lantbrukaren Gustaf Ramel och Therese Parodi, samordnare för Kävlinge vattenråd, konstaterar att de alltmer får hantera inte bara vattenbrist utan även för stora vattenmängder. FOTO: Izabella Rosengren

Vattenråd samarbetar redan över gränserna

Cirkulation 4/24

Svenskt Vatten kräver lagstiftning för att få till samarbeten som bland annat ska mildra effekterna av översvämningar. Lovande ­initiativ tycker experten, men det finns ju redan bra exempel på samarbete över hela avrinningsområden i Skåne.

Text/Izabella Rosengren

Det är lätt att försöka hitta nya lösningar på problem som har funnits länge, när man egentligen borde titta på de lösningar som redan finns. Så tänkte Christian Alsterberg, forskningsledare på Sydvatten, när han läste Svenskt Vattens debattinlägg i Svenska Dagbladet i februari i år, som handlade om att det behövs en lagstiftning för att få kommuner att, tillsammans med bland annat mark- och fastighetsägare, samarbeta angående klimatanpassade åtgärder.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid