Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Vattenbrist i Sölvesborg inför Sweden Rock

VA-aktuellt

I Sölvesborg råder bevattningsförbud igen sedan sista veckan i maj. Nu får kommunen hjälp av grannkommunen Bromölla med att fylla reservoarerna.

Under tisdagen 31 maj så började tankbilar rulla mellan Sölvesborg i Blekinge och grannkommunen, skånska Bromölla, för att fylla på Sölvesborgs vattenreservoarer och få upp vattennivåerna. Oron är stor inför den stora Sweden Rock-festivalen som hålls 8-11 juni.

– Vi har idag en väldigt låg nivå i våra reservoarer, vilket är oroande. Om vattenuttaget håller i sig ser vi stora svårigheter i att kunna tillgodose behovet av vatten inom den närmaste tiden. Inom kort har vi cirka 30 000 tillfälliga besökare i vår kommun, då Sweden Rock Festival går av stapeln. Inför festivalen brukar vi varje år se till att våra reservoarer fylls upp med tillräckligt med vatten för att klara våra rockturister, men det ser väldigt svårt ut i dagsläget, säger Roger Mattsson VD på Sölvesborg Energi, via kommunens hemsida.

Sölvesborg Energi drog tillbaka ett bevattningsförbud den 20 maj för att sedan återinföra det redan fem dagar senare.
– Med facit i hand så skulle vi ha låtit det förbudet vi införde den 12 maj i år ha legat kvar. Reservoarerna hade börjat fyllas på och vi trodde att man skulle fortsätta vara sparsam med vattnet men redan dagen efter att vi släppt bevattningsförbudet så ökade förbrukningen igen,
säger Charlotta Wildt Persson VA- chef på Sölvesborg Energi.

Sölvesborgs kommun har en grundvattenbaserad dricksvattenförsörjning med ett uttag om cirka två miljoner kubikmeter per år. De levererar även en del vatten till angränsande delar av Bromölla och Karlshamns kommuner. (EW)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid