Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Vattenbesparing i Uppsala har fungerat

VA-aktuellt

17 000 kubikmeter vatten har sparats i Uppsala under det bevattningsförbud som rådit under sommaren. Uppsala Vatten är nöjda med resultatet.

Uppsala Vattens bevattningsförbudet infördes på sex orter i Uppsala kommun under sommaren. Uppsala Vatten jämför de 17 000 kubikmeter som sparats med 120 000 personers genomsnittliga vattenförbrukning under ett dygn.

– Vi är positivt överraskade. Allt vatten som människor har sparat tillsammans med vårt arbete att laga läckor har gett vårt grundvattenförråd ett välbehövligt andrum. Vi hade inte vågat hoppas på en sådan här stor besparing, säger Bertil Lustig, VA-chef på Uppsala Vatten, i ett pressmeddelande.

Bevattningsförbudet infördes under sommaren och gäller fram till och med sista september i Bälinge, Järlåsa, Lövstalöt, Skyttorp, Storvreta och Vattholma. Störst effekt har uppmätts i Vattholma, där vattenbesparingen har varit omkring 20 procent. I Lövstalöt och Bälinge har det också varit stora besparingar på omkring 15 procent. I Storvreta, Skyttorp och Järlåsa har besparingarna varit mindre. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid