Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Felix Swensson

Vattenberättelser i bilder

VA-aktuellt

Igår var det premiär för fotoutställningen Water Stories på Strandvägen i Stockholm. Wateraid, WWF och Earthwatch har tillsammans med amerikanske dokumentärfotografen Mustafah Abdulaziz dokumenterat berättelser och bilder som belyser den globala vattenkrisen.

Under två år har skaparna av Water Stories arbetat med sina berättelser och bilder. De vill lyfta fram lokala hjältar som ägnar sina liv åt att skydda miljö, natur och lokalsamhällen. Från den kvinnliga muraren Kalavati vars kall i livet är att bygga toaletter åt de fattiga i Kanpur, Indien, till den tidigare jägaren Zhang som nu skyddar djurlivet runt sjön Hong i Kina. Tanken är att genom nedslag på olika platser väva samman bilder av hur vattenkrisen hänger ihop med frågor som rör människor, miljö, djurliv, genus, industrialisering och utveckling.

– Vatten är en av vår tids största utmaningar. Över hela jorden ser vi hur denna grundläggande resurs hotas. Syftet med projektet är att använda fotografi som en väg till förståelse. Att använda fotografier är ett effektivt sätt att uppmärksamma hur vi människor påverkar jorden vi lever på. Min förhoppning är att den här utställningen ska påminna oss om att trots alla gränser på jorden måste vi gemensamt ta oss an utmaningen och arbeta för en hållbar samlevnad med vår omgivning. Framtiden hänger på förståelsen att vårt vatten faktiskt är hotat, säger fotografen Mustafah Abdulazizoch i ett pressmeddelande.

FN har varnat för att jorden år 2030 kommer att stå inför en 40 procentig brist på tillgång till rent vatten. I dag lever 650 miljoner människor utan tillgång till rent dricksvatten, och hela 2,3 miljarder människor saknar möjlighet till grundläggande sanitet och hygien.

– Att arbeta tillsammans med Mustafah har varit ett stort privilegium för WaterAid, och projektet har varit väldigt inspirerande för alla inblandade. Vatten och sanitet är ofta det första steget ut ur fattigdom för människor, och Mustafahs fotografier lyfter verkligen fram hur hårt krisen påverkar människor, och varför det är så viktigt att säkerställa att alla människor har tillgång till dessa helt grundläggande rättigheter, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare Wateraid Sverige.

Fotoutställningen Water Stories är öppen 11-30 augusti klockan 09-22 alla dagar på piren mitt emot Restaurang Boccone, Strandvägen, Kajplats 18, Stockholm.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid