Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Pixhill.com

Vatten på vift

VA-aktuellt

Ett par orter i SBVT:s verksamhetsområde har drabbats av oförklarliga vattenförluster. I såväl lilla Boalt som Olofström har vatten försvunnit utan att det har gått att spåra vart det tar vägen.

Under onsdagen 26 augusti blev de boende i Boalt med hundratalet invånare utan vatten. Vattenverk och ledningar hade under natten till onsdagen tömts helt och systemet var trycklöst. Hos SBVT (Skåne Blekinge Vattentjänst) misstänkte de ansvariga ett allvarligt ledningsbrott.

– Men när vi fick tillbaka trycket igen så var det ingen läcka, säger en förbryllad verksamhetschef för dricksvattenproduktionen, Lars Svensson, till Cirkulation.

Cirka 600-700 kubikmeter vatten har tömts ut ur systemet men frågan är var. Det krävs en större verksamhet för att tömma vatten med den kapaciteten och lantbrukare och andra som har de möjligheterna hör vanligtvis av sig om någon kran blivit stående i fel läge.

Så sent som föregående helg förekom en liknande vattenförlust vid det betydligt större vattenverket i Olofström. Under fredag till söndag försvann 800 kubikmeter extra ur systemet per dygn, för att sedan gå tillbaka till normala nivåer. 800 kubikmeter är cirka 20 procent av produktionen vid vattenverket i Olofström.

– Vi hör av oss om vi lyckas reda ut det här, säger Lars Svensson.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid