Det årliga arrangemanget Vatten Avlopp Kretslopp görs 2021 som en digital konferens den 17 – 18 mars. Formatet har både fördelar och nackdelar.
Vatten Avlopp Kretslopp är den stora årliga konferensen inom små avlopp, VA-planering och dagvatten. Med ett inplanerat arrangemang i mitten av mars 2020 så blev arrangörerna VA-guiden en av de första att tvingas ställa in fjolårets aktivitet. Nu är VAK-konferensen tillbaka i digital form. Den 17 – 18 mars är det dags.
Maja Englund är vd för VA-guiden som arrangerar Vatten Avlopp Kretslopp, i år i samarbete med Jönköpings kommun och Vätternvårdsförbundet.
Berätta hur ni planerar inför VAK 2021?
– Från början tänkte vi att vi skulle kunna ha några delar fysiskt med en del personer på plats men det har vi också fått tänka till om. Så just nu planerar vi en helt digital konferens. Vi har dels ett live-program som rullar på under två dagar. Sedan har vi ett förinspelat program. Vi har brutit upp konferensen i två delar. Vissa punkter gör sig bättre live och andra kan man titta på när man vill. Det ger också en möjlighet att under livesändningen kunna titta på ett annat inslag ibland men den stora fördelen med att vi har det digitalt är att alla programpunkter kommer att ligga kvar så att alla konferensdeltagare har tillgång till dem under lång tid.
– Sedan har vi också utställningen digitalt med digitala montrar man kan gå in i och möjligheter att ställa frågor via chatt. Vi kommer också att samla in frågor till utställarna utifrån vad som är aktuellt. Vi hoppas att vi får en interaktion där. Vi har också en särskild utställardag veckan efter VAK där vi fokuserar helt på utställningen och utställarnas ämnen.
Men utställardelen är också öppen under konferensdagarna?
– Ja, då kommer det också att gå att chatta med utställarna, eventuellt under vissa tider. Utställningen kommer också att finnas tillgänglig lika länge som programmet även om inte direktchatten kommer att finnas tillgänglig då.
Vad blir fördelarna med att hålla konferensen så här?
– Fördelen blir ju att vi når hela Sverige på ett helt annat sätt. Vissa har ju alltid långt att resa men nu kan alla vara med. Sedan behöver man inte välja något särskilt block utan nu får man tillgänglighet till allt. Många deltagare jobbar ju inom alla våra områden. En digital chatt kanske också minskar tröskeln för att ställa frågor. Samtalet kan bli enklare.
– Det vi ser som den största utmaningen är att få den familjära stämning som vi brukar ha på VAK, tack vare våra deltagare. Där jobbar vi på att försöka hitta lösningar för att få mingel och interaktion i mellan föreläsningarna.
Vad har ni för nya programpunkter?
– Vi har anpassat programmet till ett digitalt format men det har också tillkommit några programpunkter. Bland annat kommer vi att samtala om pandemin, det är ju en självklar del.
Är det några programpunkter du vill puffa för, för Cirkulations läsare?
– Det är svårt att välja, men för att ta några exempel kommer vi inom dagvatten att fokusera på flaskhalsar vid drift och skötsel av våtmarker och dammar samt vad man bör tänka på vid tillsyn på dagvattenanläggningar. En annan spännande programpunkt är utredningen om den medialt uppmärksammade fiskdöden i Råån under 2019 och 2020. Inom VA-planering lyfter vi bland annat fram vår samarbetspartner Jönköpings kommuns arbete med sin VA-plan. Andra spännande exempel är länsstyrelsen i Dalarnas underlag för strategisk VA-planering och Solvarmdomen.
När måste man anmäla sig?
– Fördelen är att det kan vara närmare inpå arrangemanget än vanligt. Det går bra att anmäla sig fram till den 10 mars.