År 2016 blev ett av de tre varmaste åren för temperaturen i Vätterns ytvatten på över 60 år, då mätningarna startade. Det är det tredje året på rad med ytvattentemperaturer betydligt över referensperioden 1961-1990.
– Det är framför allt frånvaro av kalla vintermånader som höjer kalenderårsmedelvärdet, Vättern blir inte tillräckligt nedkyld under de milda vintrarna såsom för 50-60 år sedan, säger Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet, via förbundets hemsida.
Liksom 2014 och 2015 så översteg medeltemperaturen under året +10°C i Vättern, jämfört med under 8°C under referensperioden. År 2014 är hittills det allra varmaste året för Vätterns ytvatten sedan mätningarna inleddes 1955.
– Vättern speglar därmed den globala temperaturökningen där 2016 var det globalt varmaste året någonsin. Det händer här på hemmaplan, säger Måns Lindell.
Enligt Vätternvårdsförbundet kan Vättern ha fastnat i en ny nivå när det gäller ytvattentemperatur, ett nytt temperaturtrappsteg. Takten på temperaturhöjningen ligger för närvarande på drygt 3°C per hundra år.
Temperaturhöjningen innebär bland annat ökande bakteriehalter och mer biologiskt material i sjön som är en av landets större råvattentäkter. På sikt påverkar det även djurlivet i sjön, som den typiska kallvattenfisken Vätternrödingen. (EW)