FNs Världsvattendag 22 mars

Världsvattendagen uppmärksammas

VA-aktuellt

Världsvattendagen den 22 mars uppmärksammas över hela Sverige. Många VA-bolag och VA-förvaltningar gör särskilda satsningar för att ta chansen att sätta vattnet i fokus. Samtidigt lanserar Svenskt Vatten begreppet Kranmärkt.

Den nya hållbarhetsmärkningen Kranmärkt med devisen Rent vatten, inga transporter, inget skräp, lanseras på Världsvattendagen 22 mars. Syftet med märkningen är att uppmärksamma verksamheter som är fria från flaskvatten och endast använder kranvatten. De som uppfyller kraven kan ansöka om den nationella märkningen via branschorganisationen Svenskt Vattens hemsida.

– Det är viktigt att det nu finns en märkning för en av de enklaste hållbarhetsåtgärderna man kan göra, nämligen att välja kranvatten före flaskvatten. Det är ett konkret exempel på hur en verksamhet kan bidra till att minska onödigt avfall och koldioxidutsläpp, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten.

Kranmärkningen togs först fram av Göteborgs Stad Kretslopp och Vatten och användes för att kranmärka lokala event, som till exempel Kulturkalaset i Göteborg. Redan innan lanseringen har fyra myndigheter och flera kommuner valt att kranmärka verksamheten. En av de första kommunerna var Alingsås där tre förvaltningar Kranmärkts.

Världsvattendagen har i år temat Avloppsvatten – en resurs som spolas bort?

Under Världsvattendagen sker stora och små arrangemang runt om i landet. Här är några exempel:

  • Kungsbacka kommun arrangerar en utställning om dricksvatten och avloppsrening på kulturhuset Fyren 21-25 mars.
  • Helen Sylvefjord, affärsområdeschef på Sörmland Vatten, ska i ett experiment leva utan kranvatten i 24 timmar. Försöket ska dokumenteras och kan följas på sociala medier.
  • I Karlstad uppmärksammas Världsvattendagen med arrangemang i Naturrum Värmland.
  • Slutligen arrangerar Gästrike Vatten ett seminarium på Gävle slott om Gävles vatten – nu och i framtiden. På seminariet lanseras också boken Jakten på Gävles vatten.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här