Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Ritz konditori

Världstoalettdagen om sanitetskrisen

VA-aktuellt

Trots att tillgång till sanitet är en mänsklig rättighet lever idag två miljarder människor i världen utan tillgång till en toalett. Det innebär att det finns fler människor i världen som har en mobiltelefon än som har en toalett. Av dessa två miljarder uträttar 673 miljoner sina behov utomhus i diken, på fält eller vid järnvägsspår.

Den 19 november uppmärksammas Världstoalettdagen världen över. Varje dag dör 800 barn i di­ar­résjuk­do­mar or­sakade av bri­s­tande san­itet och smut­sigt vat­ten. men brist på toalet­ter påverkar inte bara män­niskors hälsa. När skolor sak­nar toalet­ter in­nebär det att flickor inte kan vara i skolan när de har mens. Ar­bet­splatser som inte har toalet­ter försvårar fram­förallt kvin­nors möj­lighet att ar­beta och få en egen inkomst. På sjukhus som sak­nar toalet­ter ökar in­fek­tion­srisken för pa­tien­ter och per­sonal och i många länder utsätter sig kvinnor dagligen för övergreppsrisker när de tvingas uträtta sina behov oskyddat utomhus.

Biståndsorganisationen Wateraid släpper idag rapporten ”The hidden world of sanitation workers”, som belyser sanitetsarbetares situation över världen. För miljontals ett helt manuellt arbete utan skyddskläder.

Min första reaktion när jag såg bilderna i rapporten var att blunda. För bilderna är verkligen hemska att titta på. Men vi får inte blunda. Vi måste se hur fruktansvärd många sanitetsarbetares situation är. Vi måste se det och vi måste förändra det. Det handlar inte bara om allas vår hälsa utan om människors grundläggande rättigheter, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare Wateraid Sverige, i en kommentar.

I Sverige uppmärksammar också många VA-bolag och kommuner dagen, genom att påminna om att toaletten inte är någon papperskorg. De svenska reningsverken tar årligen emot 7 000 ton skräp som egentligen borde ha hamnat i soporna. Bomullstussar, kemikalier, tamponger, tops, våtservetter och snus till exempel.

En av de som uttalar sig är Pär Gustafsson, avdelningschef för Avloppsrening på kommunägda NSVA i Helsingborg.

– Våra toalettvanor ligger långt efter vårt övriga miljötänk. I Sverige är vi jättebra på att sortera och återvinna våra hushållssopor. Det är hög tid att vi får lika bra toavett och slutar spolar ner skräp i toan, säger Pär Gustafsson, avdelningschef för Avloppsrening på NSVA.

I Trollhättan säljs för sjätte året i rad Trollhättan Energis omtalade bajsbakelse i samarbete med Ritz Konditori. Där har 19 november blivit en tradition.
– I år dubblar vi och ger sex kronor per bakelse till den ideella föreningen Toaletter utan gränser, som bygger toaletter i de delar av världen som inte har samma självklara lyx som vi har, säger Jennie Cronblad, kommunikationsansvarig hos Trollhättan Energi.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid