VA Syd satsar på en ny enhet för digitalisering och systemoptimering. Enheten ska arbeta tvärfunktionellt i organisationen för att utveckla och driva den digitala transformationen hos VA Syd. Anna Marmbrandt är enhetschef.
VA Syd har tagit fram sex nya strategiska mål för verksamheten: 1. Vara klimatneutralt och energipositivt år 2030. 2. Produktifiera och ha nyttiggjort restprodukter år 2025. 3. Vara en av Europas 10 mest effektiva VA- och avfallsorganisationer år 2025. 4. Leda utvecklingen för hög vattenkvalitet till rekreation och dricksvatten år 2025. 5. Uppnå nollvision för oplanerade driftstörningar för kund år 2030. 6. Inspirera och ha aktiverat alla kunder för en bättre miljö år 2025.
– Enheten bildades 1 april och ursprunget är de här sex häftiga och ganska utmanande målen vi har. Vi ser att digitalisering är en möjlighet att nå dem.
Hur ska digitaliseringen hjälpa fram de här målen?
– Vi ser att vi med hjälp av digitalisering och nya mätmetoder kan utöka antalet mätpunkter på VA-systemet. Det kommer att innebära att vi får bättre kunskap om hela vårt system och därmed kunna agera bättre och snabbare. Man pratar om Internet of things, Big Data, Machine learning men det är inte bara tekniken i sig utan vad tekniken gör för människan. Både för kunder och oss som jobbar i organisationen.
Vad kräver det för investeringar?
– Vi ser att vi kommer jobba lite mer i projektform. Vi kommer att samarbeta med flera partners, både interna och externa, än vad vi tidigare gjort, i mindre testprojekt. Vi vill till exempel sätta upp testbäddar, det kan vara en hel by eller bara en mätpunkt, för att testa och utvärdera vad vi kan och inte kan göra med en viss typ av mätteknik eller sensor, vad nyttan kan vara, hur den driftas… så får vi helt enkelt våga misslyckas ibland också. Stora investeringar kommer även att behöva göras på en ny IT-infrastruktur som kan hantera den stora mängd data som kommer att genereras.
Hur kommer den nya enheten att fungera i VA Syds organisation?
– Vi är en liten enhet, fem stycken än så länge. När vi gör någonting så ska det vara utifrån våra eller våra medarbetares kunskaper och idéer. Det är viktigt att projekten landar ute i vår verksamhet. Vi har myntat ett litet begrepp; Inte utan en kompis! Med det menar vi att varje Dos-projekt som startas ska ha en kollega med från en annan del av verksamheten.
– Vi ser redan nu att det kommer en massa roliga förslag från verksamheten. Dem ska vi fånga upp. Sedan tittar vi framåt och jämför hur andra verksamheter och andra industrier arbetar, till exempel med ett proaktivt underhåll. Vi tittar även utomlands och vill hitta lösningar hos företag och universitet. Så vi kommer givetvis också kunna initiera förslag där vi ser att vi kan få bra effekter om vi testar tillsammans.
Kan du ge exempel på förslag?
– Vi kommer att jobba tillsammans NSVA och Sydvatten med läcksökning via satellit, det är lite häftigt. Vi har en realtidsmodell i Lund där man ska kunna nyttja ledningsnätsystemet med pumpstationer och utjämningsmagasin och för att kunna prognostisera när det kommer regn hur systemet på ett optimalt sätt ska drivas för att minska översvämningar och bräddningar. Vi sätter ut fasta flödesmätare i avloppsnätet, bygger upp mätzoner på dricksvattennätet, sätter ut och testar smarta vattenmätare hos kund samt arbetar på hur vi kan mäta kvalitet på både dricksvattennätet och avloppsvattennätet online.
Vill du berätta mer om projektet?
– Vi ser att vi genom att arbeta med digitalisering får bättre effektivitet och hållbarare lösningar. Det innebär kostnadsreduktion på investeringar och att vi får en prioritering så att vi gör rätt saker. Vi kommer också att minska energiförbrukningen och få bättre arbetsmiljö men det är inte bara teknik. Vi kan involvera och inspirera kunder. De kanske kan ha en app där de ser hur mycket vatten de gör av med.