Under 2019 kom »Projekthandboken VA«, för kommunernas personal som jobbar i VA-investeringsprojekt. Nu påbörjas arbetet med en fortsättning och fördjupning, »Kontroll- och bygghandboken VA«.
Helena Mårtensson är projekt- och byggledare på Envidan. Hon leder arbetet med handböckerna.
Berätta om Projekthandboken VA.
– År 2017 hade Svenskt Vatten Utveckling en utlysning för ett projekt som de kallade Kapacitet för VA-investeringar. Där fick vi på Rise, där jag jobbade då, ett delprojekt som gick ut på att beskriva projektprocessen för VA-investeringsprojekt på ett praktiskt sätt. Målet med utlysningen var hur vi kvalitetssäkrar framtida VA-investeringar, hur vi säkerställer kvaliteten i ett VA-projekt från projektstart genom projektfaserna projektering, upphandling, utförande och avslut. Den riktar sig framförallt till projektledare inom kommuner och VA-bolag och konsulter som jobbar åt de kommunala VA-verksamheterna. Det kan också vara en VA-ingenjör på en mindre kommun som har stor nytta av handboken.
– Boken finns på Svenskt Vattens hemsida och innehåller också mallar som kan laddas ned. Sedan finns en tryckt bok som säljs via Svensk Byggtjänst bokhandel.
Vilka brister behöver åtgärdas?
– Projektparametrarna var hur kvalitet säkerställs så att det som byggs håller i hundra år eller mer. Hur tidsplan och budget hålls samt hur miljön och hållbarheten säkerställs under projektet.
Vilka anläggningstyper behandlar ni?
– I den arbetsgruppen fanns Rise, Ängelholms kommun, NSVA, Skellefteå kommun, Envidan, Ramböll, NCC och Skanska. Det var entreprenörer, beställare och konsulter som tog fram boken tillsammans. Skellefteå höll precis på att bygga sitt vattenverk så det var både verk, ledningsnät, tryckstegrings- och pumpstationer med, men fokus är på ledningsnät och pumpstationer. Det är inte så detaljerat om verk.
Nu kommer en uppföljare?
– Ja, det gör det. Kontroll- och byggledarhandboken VA. Den första gick igenom hela projektprocessen från projektstart, projekterings-, upphandlings-, utförande- och avslutningsfas till färdig anläggning. Sedan har vi fått frågan från flera håll om hur kontroll- och byggledning ska bli bättre. I denna bok blir det blir fokus enbart på utförandefasen.
– Den finns med också i Projekthandboken VA men nu är det enbart en djupdykning på det som vänder sig mer till byggledare. Antingen hos VA-verksamheterna eller konsulter som jobbar åt kommunernas VA-projekt, men också till platscheferna hos entreprenörerna. Det handlar också om att diskutera hur vi vill ha kontroll och byggledning. Vi vet hur den fungerar idag men hur vill ha den framöver? Vi fokuserar där på samarbetet mellan beställaren, konsulten och entreprenören i utförandefasen.
– För den här boken har vi fått bidrag både från Svenskt Vatten utveckling och från och SBUF, Sveriges Byggindustriers Utvecklingsfond. Det är entreprenörer som kan söka pengar från SBUF, så det är Peab som står för den delen av ansökan, i övrigt är det Envidan. Arbetsgruppen består av Envidan, NSVA, GPA, Peab, NCC, Skanska, VA Syd och Skurups kommun. Det finns också en stor referensgrupp kopplade till arbetet.
– Den skrivs utifrån samarbetsgruppens samlade erfarenheter. Det är VA-ingenjörer, projektledare, projektörer, arbetsledare och platschefer som är med så det blir väldigt praktiskt inriktat. Vi kommer inte att ändra på något regelverk utan det handlar mer om det praktiska arbetet på byggarbetsplatsen. Att se varandra mindre som motparter utan att man behöver varandra i projektet är det viktiga, oavsett enterprenadform.