Vid reningsverket i Mainz-Mombach, Tyskland, har en ny pilotanläggning för fosforåtervinning invigts. Anläggningen invigdes av den tyske miljöministern Ulrike Höfken i början av juni.
Metoden som utvecklats av kemiföretaget Budenheim kallas Extraphos och går ut på att frigöra fosfor i avloppsslam genom att tillsätta koldioxid för att sänka pH-värdet. Metoden ska gå att använda även i Sverige där de flesta reningsverk, till skillnad från i Tyskland, använder kemisk fosforfällning.
– Extraphos-tekniken är designad för att avskilja och utvinna fosfor ur avloppsslam oavsett om kemisk eller biologisk avskiljning av fosfater ur avloppsvattnet tillämpas, säger doktor Rainer Schnee från Budenheim till Cirkulation.
Koldioxidprocessen som Budenheim utvecklat bygger på tre steg. Koldioxid-extraktion, separering av vätska/fasta material samt fosforutfällning.
För urlakningen så luftas avloppsslamslurry med koldioxid under tio bars tryck. Trycket gör att koldioxiden övergår till kolsyra i slamlösningen. pH-värdet sjunker sjunker till någonstans mellan 4,5-5,5 och delar av den bundna fosforen löses.
I nästa steg separeras slampartiklarna från vätskan med hjälp av koagulanter. Slamfasen recirkuleras i processen medan vätskan tas vidare till ett tredje steg; fosforutfällningen. Den lösta fosforen utvinns som dikalciumfosfat med hjälp av en liten mängd syra (kalciumhydroxid).
Kalciumfosfaten torkas och granuleras för att kunna användas som gödsel.
Metoden beräknas kunna återvinna cirka 50 procent av fosforinnehållet i avloppsslam.
Reningsverket i Mainz-Mombach renar avlopp från motsvarande 360 000 pe. Cirka två procent av slammet från verket används i pilotanläggningen som är uppförd med stöd från tyska staten. Målet har varit att kunna erbjuda en fullskaleanläggning under 2018. (EW)