Under ett år med trainee-programmet på Karlstad kommuns VA-avdelning får Antonia Adolfsson pröva på allt inom VA. Hon kan inte riktigt själv begripa att det går att ha så roligt på jobbet.
När de ansvariga på det som idag heter Teknik- och fastighetsförvaltningen satte sig ned för att skapa ett nytt trainee-program inom VA-området så var det utifrån välkända behov.
– Vi har ett stort rekryteringsbehov och behöver säkra vår kompetensförsörjning. Det har varit tydligt att vi har svårt att hitta rätt med traditionell rekrytering. På det här sättet vill vi få ett bredare urval, vi vill sträva mot att hitta rätt personer direkt, säger Anders Backfeldt, verksamhetsutvecklare på Teknik- och fastighetsförvaltningen.
– Samtidigt såg planeringsenheten samma behov. Vi diskuterade oss fram till finansiering, varaktighet och innehåll, skjuter enhetschefen Lars Karlsson in, när vi träffas tillsammans med Antonia Adolfsson för att prata om kommunens satsning på att få fram nya kompetenta ingenjörer i lagom takt.
Antonia har läst till civilingenjör vid Karlstad universitet med inriktning på energi- och miljöteknik. När hon var färdig med studierna till sommaren 2017 var hon öppen för olika möjligheter. När en kompis visade henne annonsen om Karlstad kommuns trainee-tjänst var det mitt i prick.
– Jag ville ha ett jobb där jag fick det praktiska med. Det var egentligen inte helt min utbildning som annonsen var riktad mot min utbildning men jag kände att det stämde precis med mig, säger Antonia.
Många som sökte programmet hade överraskande lång erfarenhet och ganska bra jobb. Det de sökte var en unik chans till kompetensutveckling. Antonias anställning är just nu på visstid men med det uttalade målet att det ska leda till en tills-vidare-anställning.
Trainee-programmet består av fem olika block där teori och praktik varvas under ett år. Det första blocket är två veckor långt, övriga är tio veckor vardera, förutom det sista blocket som är på 15 veckor.
– Antonia ska få de specifika kunskaper om VA som normalt inte går att få när man börjar en tjänst, säger Anders.
Flera externa utbildare används tillsammans med den interna utbildningen. En extern kunskapsbas som används i stor utsträckning är Svenskt Vattens utbildningar.
– Jag var på en jättebra grundkurs, den var guld värd för en sån som mig, säger Antonia.
Anders förklarar att programmet mycket går ut på att skapa goda relationer med alla de olika delar som finns inom VA i kommunen.
– Antonia får en förståelse för såväl VA-planering som arbete nere i gropen. Det har redan varit jätteframgångsrikt, säger Anders. När vi träffas har Antonia gått ganska precis halva tiden av programmet.
Efter det första introduktionsblocket handlar block två om att vara med olika yrkesarbetare i olika grupper.
– Det har varit kul. De tycker att det är roligt att få någon som är genuint intresserad som är med, säger Antonia.
– Det är väldigt viktigt att få vara med och vara en extraresurs i laget. Det är viktigt att inte bara stå vid sidan om och titta på, förklarar Lars.
Traineeprogrammet i sig är inget unikt. Det Anders Backfeldt ser som nyckeln är rekryteringsmöjligheten, att lägga ned energi på att få rätt person. Antonia ska få lära sig att se helheten i arbetet under detta första år som sedan är tänkt att leda fram till en fast tjänst.
– Många räds utbildningskostnader men då får vi jämföra med vad en felrekrytering kostar, säger Anders.
En tydlig struktur har byggts upp kring trainee-tjänsten där mentorer och övriga inblandade varit involverade i det långsiktiga arbetet. Det har krävt mycket dialog med mentorerna men fungerar också bra nu när programmet är igång.
– Vi ser det här behovet på många sätt. Det finns de som drar sig för handledningen då den tar tid men med struktur och planering blir det inte så betungande, säger Lars.
Tvärtom har det visat sig att Antonia också avlastar en del arbete när hon kommer in.
Block tre handlar om att administrera och vara stöd till projektledare. Block fyra handlar om att självgående leda mindre uppdrag med stöd. Antonia exemplifierar med att hon nyss beställt avspärrningar till ett ledningsjobb i gata. De sista femton veckorna i block fem handlar om att självständigt leda lite större uppdrag.
– Efter trainee-perioden ska vi tillsammans utvärdera var hon kan göra mest nytta i vår organisation.
Trots att det är ett halvår kvar börjar Antonia känna sig mer som en ordinarie medarbetare på VA-sidan i Karlstads kommun. Hon märker också att de hon jobbar med är väldigt intresserade av den helhetsbild hon får av verksamheten när hon får lyxen att vara en del av verksamheten på såväl renings- som vattenverk, ledningsnätet och VA-planeringen och så vidare.
–Trainee-programmet är här för att stanna och Antonia ska vara med och forma vidare på idéerna. Det blir minst en plats hösten 2018 i någon av våra verksamheter, säger Lars.
Parallellt med Teknik- och fastighetsförvaltningens satsning så har resten av kommunen också inriktat sig på trainee-program med mer kvalificerade studenter som målgrupp. Antonia slår gärna ett slag för modellen och tycker att det är väldigt spännande att få chansen att jobba i just VA-branschen.
– Det är ett väldigt bra sätt att göra kommunen som arbetsplats och just de här jobben lite mer heta.
–––
Kolla Antonias vardag på Instagram: @trainee_karlstadkommun