Tekniska verken får över 30 miljoner i stöd av Naturvårdsverket, för att bygga en produktionsanläggning för flytande biogas.
Kommunägda Tekniska verken i Linköping AB får 30,6 miljoner kronor ur Klimatklivet, som stöd för att bygga en produktionsanläggning för flytande biogas (LBG) i Linköping. Genom att kondensera biogas (metan) till flytande form (så kallad Liquified Bio Gas, LBG) ska nya marknader för biogas kunna öppna sig.
– Vi är mycket glada för beskedet om beviljat bidrag från Klimatklivet, och det visar att en satsning på en ny produktionsanläggning för flytande biogas i Linköping är viktig för miljön. Ett räkneexempel är att om biogasproduktionen tack vare LBG kan ökas med 30 GWh/år så kan fossila drivmedel i samhället ersättas, motsvarande en reducering av miljöpåverkan med ca 7000 ton koldioxidekvivalenter/år. LBG kan exempelvis användas som drivmedel i tunga transporter som lastbilar, i sjöfart som har konverterats till flytande naturgas och som bränsle i olika typer av processindustrier. Eftersom flytande biogas tar mindre plats per energienhet än den komprimerade biogas som säljs idag kan den också effektivare transporteras till tankstationer som inte är anslutna till gasnätet. Nästa viktiga steg i processen är att Tekniska verkens styrelse ska fatta ett inriktningsbeslut om ett eventuellt genomförande av projektet, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef vatten och avlopp,Tekniska verken i Linköping, i ett pressmeddelande.
Den totala investeringskostnaden för projektet att uppföra en produktionsanläggning för flytande biogas, beräknas till 68 miljoner kronor. 45 procent av kostnaden (upp till 30,6 miljoner kronor) betalas av Klimatklivet och resterande 55 procent (37,4 miljoner kronor) av Tekniska verken.
Klimatklivet är ett investeringsstöd som ska stärka det lokala klimatarbetet. Fram till år 2020 ska 700 miljoner kronor om året delas ut. (EW)