Höjningen av VA-taxorna går åt fel håll. Dagens finansieringsnivåer kommer inte att täcka investeringarna. I framtiden kan abonnenterna istället få snabbare och kraftigare höjningar. Det är Svenskt Vattens slutsats utifrån årets taxe-statistik.
Den sammantagna höjningen av landets VA-taxor är lägre än på över tio år. Samtidigt bedömer branschorganisationen Svenskt Vatten att det egentligen finns ett behov av fördubblade taxor.
– Det är en oroande utveckling. Att höja taxor är inget självändamål, men investeringarna i vår gemensamma infrastruktur för dricksvatten och avloppshantering måste öka och då behöver många kommuner höja taxorna i en snabbare takt de kommande åren, säger Anna Linusson, vd på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.
Idag investeras tolv miljarder årligen i Sveriges kommunala vatten- och avloppstjänster. Svenskt Vatten själva visade nyligen i en studie att det verkliga investeringsbehovet är cirka 22 miljarder kronor.
Enligt den taxestatistik som presenteras idag är medelvärdet för den brukningsavgift som kommunerna tar för en normalvilla år 2017 är 7 081 kr per år. Avgifterna för ett lägenhet i ett så kallat typhus B är lägre. Kostnaden för dricksvatten, inklusive rening av det avloppsvatten som genereras, är i genomsnitt omkring 4 öre per liter. Höjningen för en normalvilla är 2,4 % jämfört med föregående år. Det är den lägsta höjningen på över tio år och innebär en fortsättning på en nedåtgående trend.
– Det kan låta som en självklarhet, men behöver ändå upprepas. Utan väl fungerande dricksvattenförsörjning och avloppsvattenhantering så blir det ingen hållbar samhällsutveckling någonstans, säger Anna Linusson.
Enligt Svenskt Vatten finns fem huvudskäl till att investeringarna behöver öka:
- Utbyggnad av ledningsnät och kapacitet till både nya bostäder och befintliga områden som idag inte har kommunalt VA, men som behöver det på grund av ökade krav på miljöskydd
- En snabbare takt för förnyelse av ledningsnäten än vad som är fallet idag. Dagens förnyelsetakt behöver öka med 40 procent.
- Anpassa VA-infrastrukturen för kommande klimatförändringar.
- Säkra dricksvattenkvaliteten även på sikt genom att se till att alla vattenverk har tillräckliga barriärer (reningssteg).
- Möta nya krav på avloppsrening vad gäller till exempel läkemedelsrester, slamhantering etc.