Reningsverket i Täfteå, Umeå kommun, brann ned till grunden på lördagsmorgonen den 3 mars. Avloppet från de cirka 1 500 anslutna gick orenat ut i Täfteåfjärden. Tre veckor senare var verket i full funktion igen.
Robert Hansson är VA-chef på Umeås kommunala VA-bolag Vakin.
Berätta om branden.
– Det gick ut ett larm från brandförsvaret till produktionsteknikerna som hade beredskap. Först fick de ett larm att strömmen hade brutits vid reningsverket, sedan kom larmet från SOS. De som åkte ut till verket fick vänta tills brandförsvaret var klara. Det var en övertänd träbyggnad så den fick brinna ned helt enkelt.
– Under lördagen agerades det snabbt. Vi fick dit spolbilar och tog bort brandrester. Det gick ganska fort att konstatera att bassängerna åtminstone var någorlunda hela. Sedan hade vi parallellt informerat tillsynsmyndigheter. På måndagen hade vi möte alla inblandade. Vi konstaterade att vi skulle försöka rädda miljön så gott det gick. Vi engarade sug- och spolbilar som fick köra vatten under de timmar de kommer in mycket vatten till verket.
– Vi lade upp en plan att på två veckor skulle vi ha mekanisk rening på plats och på tre skulle den kemiska reningen vara klar. Vi fick tag på ett galler som skulle passa bra som vi renoverade på plats i verkstan. Vår egen personal fixade el och styr till gallret, som sedan kunde sättas dit så fort vi hade ordning på platsen. Vi fixade ett väderskydd så efter två veckor kunde vi installera det mekaniska gallret. Parallellt hade vi haft uppställt en avvattnande sug- och spolbil innan verket som fick ta hand om det vatten som inte gick att köra bort innan rensgallret var på plats. Sedan kom den kemiska reningen igång på torsdagen 22 mars.
Hur gick resonemangen med tillsynsmyndigheten, vad finns det för rutiner för sånt här?
– Det finns väl inga rutiner fastslagna utan man får agera efter situation. Vi vill ju påverka den fjärd som vattnet går ut i så lite som möjligt. Den har redan sen tidigare problem med algblomning och vi har ett beslut om att lägga ned det här reningsverket. Vi håller på och projektera en överföringsledning till Umeås centrala reningsverk.
– Tillsynsmyndigheten ville naturligtvis att vi nu skulle påverka fjärden så lite som möjligt. Vi var snabbt ute och informerade de boende i Täfteå att vara försiktiga med vattnet och vad de spolar ned. Det fungerade bra och vi såg betydligt lägre inkommande flöde än normalt och även renare vatten. Volymen gick ned ganska kraftigt.
Hur reagerade Täfteåborna på budskapet att dra ned på användningen av avloppet?
– Det var inga negativa reaktioner. Vi hade väldigt bra frågor och svar, på Vakins hemsida och vid fick väldigt lite samtal in till Vakin. Det verkar ha fungerat bra.
Hur blir fortsättningen?
– Nu är det här ett verk i full funktion men med en provisorisk byggnad, så nu kör vi med det tills vi har dragit överföringsledningen. Den var upphandlad och klar så den ska vi börja bygga alldeles snart. Den upphandlade tidsplanen var att den skulle vara klar i september 2019. Där kommer vi att ha en dialog med entreprenören och försöka skynda på processsen lite så att vi slipper köra det där verket en vinter till.
Är det nya provisoriska verket likvärdigt med det gamla?
– Det är samma utrustning, det är utrustat på samma sätt och med riktiga grejer så det är i full funktion.
Kostnadsmässigt blir det försäkringsfrågor nu?
– Ja, det var ju försäkrat så vi får väl se vad vi får ersättning för men så långt har vi inte kommit.