Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

FOTO: Europeiska unionens domstol

Sverige stäms för dålig avloppsrening

VA-aktuellt

Nu stämmer EU-kommissionen Sverige inför EU-domstolen för bristande avloppsrening i tio tätorter.

Den 25 juli beslutade EU-kommissionen att stämma Sverige inför EU-domstolen. Komissionen har länge kritiserat Sverige för att inte leva upp till EU:s avloppsdirektiv. ”Även om det har varit en utveckling mot en fullbordan så misslyckas Sverige fortfarande med att möta sina åtaganden i förhållande till EU:s lagar”, enligt ett tillkännagivande från EU-kommissionen.

Fyra tätorter med påstådda brister i den tertiära reningen (i huvudsak kvävereduktion) Borås, Habo, Skoghall och Töreboda pekas ut. För sex andra tätorter handlar det om anmärkningar på sekundär rening, i huvudsak BOD5 och/eller COD samt i vissa fall slarv med provtagningen. Det rör Lycksele, Malå, Mockfjärd (Gagnef kommun), Pajala, Robertsfors och Tänndalen (Härjedalens kommun).

Flera av de här reningsverken är enligt svensk uppfattning redan åtgärdade. Det allra tydligaste exemplet är kanske Borås där EU-kommissionens uppfattning baseras på det numera avställda Gässlösa reningsverk som ersatts under sommaren 2018 av nya Sobackens reningsverk. (EW)

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid