Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Foto: Pixhill.com

Stora mängder vatten försvinner i Karlshamn

VA-aktuellt

Vattenförbrukningen i Karlshamn är misstänkt hög. Kommunen införde bevattningsförbud tisdagen 24 maj, ett av problemen kan vara en större läcka som inte kunnat identifieras.

VA-enheten upptäckte redan i slutet av vecka 20 att det var något som inte stämde med vattenförbrukningen.

Våra övervakningssystem indikerade att vattenförbrukningen i kommunen var ovanligt hög och vi har felsökt problemet sedan i fredags, berättar Christer Martinsson, VA-chef i Karlshamns kommun, via kommunens hemsida.

Den höga vattenförbrukningen misstänks bero på en större läcka i ledningssystemet men hittills har den inte gått att lokalisera. 

– Vi har kontaktat industrier och andra större förbrukare i kommunen så att de ska kolla sina brunnar och ledningar. Vi vill gärna att allmänheten hör av sig om de ser ovanligt mycket vatten någonstans, upptäcker vatten på platser där det inte brukar finnas eller hör något ovanligt brusande i brunnar, säger Christer Martinsson.

Under tisdagen hittades två läckor men det försvinner fortfarande cirka 100 kubikmeter per timme ur systemet vilket gör att vattenverket går för full kapacitet oavbrutet. (EW)

Annons Abonnemangspaket Abonnemangspaket

Cirka 20 procent av innehållet i VA-tidskriften Cirkulation är tillgängligt gratis under 10 dagar. Få full tillgång till Cirkulation på papper, webb & digitalt; årsabonnemang 475 kronor (exkl moms). Du får då också full tillgång till vårt sökbara arkiv med tusentals texter från vattenområdet, från de senaste åtta åren.


Abonnera på Cirkulation

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid