Framtida matproduktion behöver fosfor. Foto: Pixhill.com

Stor okunskap om fosforens betydelse

VA-aktuellt

72 procent av svenskarna vet inte vad fosfor används till och bara fyra procent känner till att Sverige importerar 100 procent av den mineralgödsel (konstgödsel) som används. Samtidigt är bara 21 procent negativa till användning av slam från reningsverk som alternativ till mineralgödsel. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av Svenskt Vatten.

Sifo har tillfrågat 1 000 personer via telefonintervjuer vad de vet om fosfor. Svenskt Vatten använder resultaten när de nu släpper en stor rapport om fosfor.

– Jag tror inte det finns någon annan fråga där folk vet så lite om något som betyder så mycket för oss alla, säger Anders Finnson på Svenskt Vatten, i en kommentar.

Fosfor är som bekant helt livsavgörande för människan. Utan fosfor kan liv inte uppstå. Varken växter eller grödor växer utan fosfor. Världens åkrar behöver gödslas med fosfor, annars krymper skördarna.

Brytbar fosfatmineral finns bara i ett fåtal länder i världen. Det enda landet i EU som har egna tillgångar är Finland. Mer än 90 procent av den fosfor som används inom EU är importerad. Uppskattningsvis två tredjedelar kommer från de tre stora exportörerna Marocko, Kina och USA. 

Enligt Stockholm Resilience Center är det linjära flödet av fosfor en av de mest kritiska för våra planetära gränser, det vill säga för att kunna nå en hållbar utveckling på vår jord.

Då debatten om användning av slam i jordbruket förs i ett rätt uppskruvat läge är det något överraskande att en klar minoritet av de tillfrågade i Sifo-undersökningen är uttalat negativa till att gödsla med slam från svenska reningsverk.

Frågan ställdes så här: Ett alternativ till mineralgödsel är att gödsla med slam från svenska reningsverk. Vilken är din spontana inställning till detta?

  • Mycket positiv 16 %
  • Ganska positiv 33 %
  • Varken positiv eller negativ 24 %
  • Ganska negativ 15 %
  • Mycket negativ 6 %

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här