Ett dagvattenmagasin i centrala Hedemora väcker uppmärksamhet. Istället för traditionella plastkassetter har de ansvariga använt stenull i magasinet.
VA-ingenjör Sofia Billvik konstaterar direkt att det har arbetats väldigt lite med dagvatten tidigare i den lilla kommunen i sydöstra hörnet av Dalarna.
– Men vi börjar få trångt i våra ledningar och under de senaste åren har det hårdgjorts många ytor centralt i Hedemora utan att det ställts några krav på exploatörerna om dagvattenfördröjning, berättar Sofia Billvik.
Andelen separerade ledningar i nätet är strax under 40 procent.
För två år sedan bildades en förvaltningsövergripande dagvattengrupp i kommunen med representanter från miljö, plan, gata/park, kommunekologen och så VA-sidan som finns på kommunala bolaget Hedemora Energi. Ambitionen är att under de närmaste åren arbeta fram en kommunövergripande dagvattenplan.
När så ett nytt bostadsområde skulle byggas 2019, i kommunala bostadsbolaget Hedemorabostäders regi, ställdes nu äntligen krav på fördröjning av dagvatten.
– Vi har vid kraftiga regn haft problem med översvämningar i en närliggande korsning. Det innebar att vi inte kunde låta fler hårdgjorda ytor kopplas till den överbelastade dagvattenledningen, utan föregående fördröjning, berättar Sofia Billvik.
Efter en del samtal beslutades om ett samarbete, att tillsammans bygga ett stort magasin istället för att bostadsbolaget själva skulle bygga ett litet.
– En entreprenör skulle bygga en parkering och ville då ha en anslutningspunkt för dagvatten. De behövde ha ett magasin på tio kubikmeter. Jag insåg att vi själva egentligen behöver ett mycket större magasin, säger Michael Heijting, VA-projektör på Hedemora Energi.
Michael gick till sina chefer och tillsammans med Hedemorabostäder gjordes en överenskommelse att tillsammans bygga ett mycket större magasin. Michael Heijting, som har rötter i Nederländerna, fick ansvaret för utformningen. Han var snabbt på det klara med att han helst inte ville placera så mycket plast i marken som det blir med plastkassetter. I Nederländerna har stenullsmaterialet Rockflow från Lapinus använts för dagvattenmagasinering i cirka tio år. Materialet består av sten och kan hålla stora vattenmängder samtidigt som det är starkt. Ursprungligen är det framtaget för fastighetsbyggen men det har i Nederländerna även använts till exempel i tomatodlingar för sin goda förmåga att hålla vatten. Att det samtidigt är hållfast och stabilt har sina fördelar.
– Det innebär att det inte ska behöva byggas så djupt ned. Det är även ett material som är återvinningsbart, säger Michael Heijting.
Det 600 kubikmeter stora magasinet kan hålla 570 kubikmeter vatten. Efter ett sandfång leds dagvattnet i kanaler genom magasinet. Vattnet leds in i botten och magasinet fylls på uppåt i genom stenullen. I toppen finns en dräneringsledning för att kunna hantera en eventuell överfyllnad.
Genom att stenullsskivorna är såpass starka krävs en ovanligt liten täckning. Det krävs bara 650 cm för att klara normal biltrafik. Materialet finns i tre olika kvaliteter beroende på vilket tryck det ska utsättas för, Hedemora har valt mellankvaliteten. Den låga täckningshöjd som behövs har kommit till god nytta i projektet då magasinet ligger i en slänt och där det i ena änden skulle behövas en betydligt större nivåskillnad om parkeringsytan byggts på traditionellt sätt.
Den fråga som då hänger i luften är hur tjälen skulle kunna påverka magasinet.
– Det bör klara tjäle eftersom det inte bör finnas vatten i det när det fryser till, säger Sofia Billvik men visst finns det några små frågetecken kring tjälen, det håller hon med om. Det är också den fråga hon får ganska direkt från kolleger som intresserar sig för materialvalet.
Anläggningen kommer naturligtvis att följas upp noga under och efter vintern och under hela 2020 med mätning av flöden och temperaturer i magasinet.
Dagvattenmagasinets syfte är att fördröja vatten. Eventuellt kan viss fastläggning av partiklar och olja ske i stenullen men Sofia och Michael väntar sig inte större rening av dagvattnet.
Rockflow har tidigare använts i flera andra sammanhang, bland annat vid husbyggnad och vid tomatodling, på grund av materialets höga magasineringskapacitet.
Rockflowblocken är uppbyggda av stenull som skapas genom att smälta sten som får stelna till fibrösa fibrer. Hela 95 procent av volymen utgörs av hålrum.
I Nederländerna har det också använts istället för dagvattenledningar kortare sträckor, där stenullsskivorna kan leda vatten vidare som i en kanal under mark.
Eftersom blocken är återvinningsbara består även de som använts till dagvattenmagasinet i Hedemora till viss del av återvunnet material.
– De senaste årens arbete med dagvatten som nu resulterat i anläggandet av Hedemoras första dagvattenmagasin innebär ett lyft för Hedemora kommun. Samarbetet mellan förvaltningarna och med Hedemorabostäder betyder mycket för att bygga förståelse om dagvattenhantering och respektive aktörs ansvar, säger Sofia Billvik.
Både Sofia och Michael understryker också att det känns roligt att, som VA-ansvariga på en liten kommun som Hedemora med sina drygt 15 400 invånare i hela kommunen varav 7 600 i tätorten, vara först i Sverige med ett nytt materialval som väcker stort intresse i VA-Sverige.