Skövde kommun slipper prövotidsutredning om villkor för läkemedelsrening vid utbyggnaden av Stadskvarns reningsverk. De slipper också bland annat mängdvillkor för utsläppen.
Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt ger Skövde kommun rätt i mycket efter att kommunen överklagat det nya tillståndet från Miljöprövningsdelegationen (MPD) inom Länsstyrelsen i Västra Götalands län, för Stadskvarns reningsverk.
– Summerat så tycker vi oss ha fått gehör för mycket; inga mängdvillkor, inga dygnsmaxvillkor, ingen prövotidsutredning om villkor för läkemedelsrening och fem års tid för anpassning med tillfälliga villkor, förklarar Annika Holmén, VA-chef Skövde kommun för Cirkulation.
Skövde kommun har sedan 2014 arbetat för att få ett nytt tillstånd för kommunens centrala reningsverk Stadskvarn i Skövde. När Miljöprövningsdelegationen inom Länsstyrelsen i Västra Götalands län lämnade besked i slutet av januari var det en besvikelse för kommunen, som överklagade.
Länsstyrelsen ville att kommunen under en prövotid skulle utreda förutsättningarna för att rena avloppsvattnet från läkemedelsrester. Utredningen skulle inbegripa mätning av läkemedelsrester i utsläppen, teknikmöjligheter och förväntade reningsresultat. Här anser domstolen att det behövs ytterligare erfarenheter för svenska förhållanden innan denna typ av utredningskrav föreskrivs.
En annan del som Skövde kommun vände sig mot var att verket skulle få två olika utsläppskontroller att förhålla sig till. Dels föroreningshalter och dels samlade volymer.
– När vi når den fulla belastningen innebär det att vi måste hålla lägre halter än vad tillståndet anger om vi ska klara mängderna, kommenterade Annika Holmén till Cirkulation då.
Enligt kommunen skulle halt- och mängdbegränsningar innebära att verket inte skulle kunna utnyttja hela den tänkta kapaciteten på 73 000 pe. Idag ligger kapaciteten på 57 000 pe.
Nu har alltså mark- och miljödomstolen genom domen upphävt kraven på volymer räknat i antal ton föroreningar, utan har enbart kvar kraven på föroreningshalter.
En punkt där domstolen gick på länsstyrelsens linje var formuleringar av tillståndets omfattning i Max GVB (maximal genomsnittlig veckobelastning, som Skövde kommun ansåg vara otydliga.
”Mark- och miljödomstolen anser i likhet med MPD att begreppet maximal genomsnittlig veckobelastning är tillräckligt definierat och även lämpligt som beskrivning av den dimensionering av reningsverket som behövs”, skriver domstolen.
Överklaganstiden för domslutet löper ut onsdag 5 december. (EW)